Trump pornószínésznős botrányának magyar száláról találgat az amerikai sajtó

Az Egyesült Államokban már hetek óta húzódik a per és az ezzel kapcsolatos botrány Stormy Daniels nyugalmazott pornószínésznő és Donald Trump elnök között. Az ügy egyre bonyolultabb, a lényege annyi, hogy Daniels azt állítja, szexuális kapcsolata volt Trumppal, akkor, amikor az elnöknek már Melania Trump volt a felesége. Trump ezt tagadja, de Daniels és ügyvédje újabb és újabb bizonyítékokkal hozakodik elő, Trump és stábja pedig össze-vissza szerencsétlenkedik.

Úgy tűnik, az elnök az ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül fizetett is Daniels hallgatásáért, de kötöttek egy titoktartási szerződést is.

A múlt héten azonban szintet lépett a botrány Daniels ügyvédje, Michael Avenatti ugyanis azzal vádolta Trumpot, hogy - szintén az ügyvédjén keresztül - egy orosz oligarchától kapott pénzzel fizette le a pornószínésznőt.

Ha ez igaz, akkor összeér Trump két legnagyobb botránya: az orosz befolyásszerzés és a Stormy Daniels-ügy.

Stormy DanielsFotó: JOE RAEDLE/AFP

A vádak bizonyításához Avenatti közzétett egy dokumentumot, ami a Michael Cohen számláira érkező gyanús kifizetéseket tartalmazza. Azóta a tranzakciók közül többet is igazolni tudott a New York Times és más amerikai lapok banki dokumentumok alapján. A kifizetések között szerepel a Putyin-közeli oligarcha, Viktor Vekelszberg 130 ezer dollárja is, ami Avenatti szerint Trump ügyvédjén keresztül Stormy Danielshez jutott.

A pénzmozgások alapján egyébként az a kép rajzolódik ki, mintha Cohen Trump táskás embere lenne, ha valaki akar valamit Trumptól, Cohennek kell pénzt juttatni.

A botránynak azonban váratlanul lett egy magyar szála is: Avenatti felsorolásában a „További kétes pénzügyi tranzakciók” alcímnél szerepel egy magyar cég neve.

A dokumentum szerint a budapesti Kobe Éva Kereskedelmi Kft. kétszer utalt Cohen egyik, a szingapúri DBS Banknál vezetett számlájára összesen 10 980 dollárt.

Avenatti nem tudja eldönteni, hogy a Kobe Éva Kft. mivel foglalkozik, mert a weboldala alapján utazási irodának és rendezvényszervező cégnek tűnik, a cégnyilvántartásokban azonban rendre újság- és papíráru-kiskereskedelmet listáznak a cég főtevékenységeként, igaz, tevékenységek között azóta szerepel a utazásszervezés is.

A kft. a cégnyilvántartás alapján egyszerű magyar családi vállalkozásnak tűnik, a Kobe Éva is csak a cég neve, ilyen nevű tulajdonosa ugyanis nincs a vállalkozásnak, ez a cég vezetőinek nevéből képzett szó.

Megkérdeztük a céget arról, hogy mi ez az egész, de azt mondták, semmit nem tudnak a dologról, ugyanis ilyen kifizetés nem történt.

(UPDATE 13:07 - A cikk megjelenése után a cég utánajárt az utalásnak, és elmondták, hogy 2017-ben valóban volt egy ilyen kifizetésük, amit tényleg a szingapúri DBS Bank kapott, és a számlatulajdonos tényleg Michael Cohen, aki a kifizetésről szóló számlán egy szingapúri címmel szerepel (igaz, a cím egy hotel címe). A pénz 8 fős egy thaiföldi utazás szállásköltsége volt, Vajda Nikolett pedig az utas neve, aki igénybe vette az iroda szolgáltatásait. A szálláshely egyébként az elegáns thaiföldi Villa Baan Paradise volt, ahol 4 főre 9 nap került ennyibe. A Kobe Éva Kft.-nél azt mondták, ők kifizették a szállásköltséget, onnantól pedig nem foglalkoztak a dologgal, és mivel az utasok nem panaszkodtak, valószínűleg a szolgáltatással sem volt gond. Szerintük az is lehet, hogy ez a Michael Cohen nem az a Michael Cohen.)

A Kobe Éva Kft. és Trump vagy Michael Cohen között egyébként, úgy látszik, nincsen semmilyen kapcsolat.

Az amerikai sajtó sem tudott még dűlőre jutni a magyar partnerrel kapcsolatban, a Twitteren többen arról spekulálnak, hogy Budapest autóval vagy vonattal pár órára van csak Prágától, és Prágában Christopher Steele, brit exkém, az MI6 orosz részlegének egykori vezetője szerint 2016-ban volt egy találkozó Michael Cohen és orosz hivatalnokok között. Cohen azonban tagadja, hogy ő valaha is járt volna Prágában.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.