Hiába ment át az ellenőrzésen, a detroiti repülőtér biztonsági őrei mindenáron le akarták vetetni a turbánját a szikh utassal

külföld
2018 május 10., 21:47
comments 174

A Trump-adminisztrációnak hivatalosan is bocsánatot kellett kérnie egy kanadai minisztertől, miután a detroiti reptéren kétszer is arra kérték a biztonsági szolgálat emberei, hogy vegye le a turbánját.

Igen, a turbánját, Kanadában ugyanis az innovációval, tudománnyal és gazdasági fejlesztéssel foglalkozó minisztériumot egy szikh származású férfi, Navdeep Bains vezeti.

Neki pedig szokása, hogy inkognitóban utazik, éppen azért, hogy megtapasztalja, mit élnek át az átlagemberek, mikor el kell jutniuk A pontból B-be. Tavaly áprilisban is így indult vissza Torontóba, miután tárgyalt a Kanadával szomszédos Michigan állam vezetőivel. A története elég tanulságos:

Bains azt mesélte egy csütörtökön megjelent interjúban, hogy már áthaladt az ilyenkor szokásos biztonsági ellenőrzésen - azaz a fémdetektor leellenőrizte - viszont viselte a turbánját, amely jellemző a szikh népcsoportra. Az ellenőrzés után pedig megállította egy biztonsági ember, és közölte vele, hogy neki további ellenőrzésen kell átesnie.

photo_camera Navdeep Bains Fotó: CHRIS WATTIE/AFP

“Azt mondta, vegyem le a turbánomat, én megkérdeztem, miért kéne levennem a turbánomat, amikor a fémdetektor megfelelően működött?” - mondta a miniszter az interjúban. Egyébként is, az Egyesült Államok szabályai külön engedélyezik a szikheknek, hogy a biztonsági ellenőrzés közben viselhessék a turbánjukat. Bains ezért visszautasította a kérést, a biztonságis pedig nem erősködött, hanem továbbengedte.

De amikor a miniszter később odament a kapuhoz, amely a repülőhöz vezette volna, odalépett hozzá a biztonsági szolgálat egy másik tagja, és ő is azt kérte, hogy vegye le a turbánját.

A miniszter újra megismételte, hogy már áthaladt minden biztonsági ellenőrzésen, de itt már nem úszta meg ennyivel, mert a biztonságis arra kérte, hogy igazolja magát. Erre odaadta a diplomata-útlevelét.

Bains szerint ami ezután jött, az bőszítette fel a leginkább: miután az őr megtudta, hogy diplomata, azt mondta neki, hogy minden rendben. “Ez nem megfelelő válasz” - mondta a miniszter.

Az eset miatt a kanadai külügyminiszter hivatalosan a nemtetszését fejezte ki az Egyesült Államok kormányának, amelynek a belbiztonsági és a közlekedési minsztériuma is bocsánatot kért. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.