Már a Mariana-árokban is vannak nejlonzacskók

10898 méteres mélységben bukkantak nejlonzacskóra a kutatók, akik a Mariana-árokban vizsgálták a tengerfeneket. És ez a zacskó csak egy volt a háromezer emberi hulladékból, amit a világ legmélyebb óceáni árkában találtak.

Nejlonzacskó 11 kilométeres mélységben az óceán fenekén

Több nemzetközi kutatócsapat több mint ötezer merülést végzett a környéken, hogy felmérje az óceánfenék állapotát. Vizsgálataik során elképesztő mennyiségű szemétre bukkantak - már abban a tekintetben, hogy mégiscsak a világ tán legelérhetetlenebb pontjáról beszélünk.

A Mariana-árokban talált hulladék harmada volt mikroműanyag, a szennyeződés 89 százaléka egyszer használatos használati tárgyakból tevődött össze.

A kutatók a Marine Policy szakfolyóiratban közölt tanulmánya szerint "növekvő aggályaink szerint a mélytengeri ökoszisztémákat máris megkárosította a biológiai és nem biológiai erőforrások közvetlen kiaknázása - a vontatóhálós halászat, a bányászat és az infrastrukturális fejlesztések".

A japán Tengeri-Földtudományi Hivatal kutatói amúgy nemcsak műanyaghulladékot, hanem fémhulladékot, gumit, üveget, sőt, még horgászfelszereléseket is találtak a Mariana-árokban. A hivatal oldalán rendszeresen közlik a felvételeket legújabb leleteikről. Érdemes böngészni, akadnak meglepő dolgok. (Via The Telegraph)