Észak-Korea azt ígéri, hogy nyugati újságírók előtt robbantja fel a nukleáris létesítményeit

külföld
2018 május 12., 15:59
comments 101
2017. szeptemberi műholdkép a phungeri nukleáris gyakorlóterről, egy állítólagos hidrogénbomba tesztrobbantása előtt és után
photo_camera 2017. szeptemberi műholdkép a phungeri nukleáris gyakorlóterről, egy állítólagos hidrogénbomba tesztrobbantása előtt és után Fotó: HO/AFP

Tovább folytatódik Észak-Korea szédítő sebességű közeledése a nemzetközi közösséghez, miközben mindenki azt találgatja, mennyi ebben a marketing és mennyi a valós változás.

A legújabb hírek szerint az egész koreai félsziget nukleáris leszerelésének jegyében az északi diktatúra alig két héten belül, május 23. és 25. között bezárja, illetve megsemmisíti nukleáris kísérleti terepét. Ennek részeként, hangzik az ígéret,

a tesztalagutakat konkrétan felrobbantják,

a bázis bejáratait lezárják, a megfigyelésre és kutatásra szolgáló épületeket eltávolítják, de még az őrséget is visszahívják.

És hogy az egész még szürreálisabb legyen, az eddig a világ legzártabb országaként ismert Észak-Korea külföldi - amerikai, brit, dél-koreai, orosz - újságírókat is meghív, hogy figyelemmel kísérhessék a folyamatot. Már olyan részleteknél tartanak, hogy a média munkatársai milyen útvonalon közelíthetik meg a helyszínt.

Szöülban nézik az északi atomprogramról szóló híreket 2018. április 21-én
photo_camera Szöülban nézik az északi atomprogramról szóló híreket 2018. április 21-én Fotó: Mitsuru Tamura/The Yomiuri Shimbun

Remélhetőleg meghívják őket arra a nagyszabású ceremóniára is, amellyel 

a leszerelelést ünnepli meg az elmúlt években a nukleáris tesztek kábulatában élő és az ellenség elpusztításáról álmodozó diktatúra.

Abban mindenki egyetért, hogy a tényleges nukleáris leszerelés hatalmas előrelépés lenne a félsziget és a világ békéje felé, de sokan felhívták rá a figyelmet, hogy ezt rohadt nehéz ellenőrizni.

Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-én találkozik Szingapúrban. (Reuters, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.