Sosem volt még ilyen sok pénze a leggazdagabb briteknek

2018 május 13., vasárnap 8:15
83

Sunday Times 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb ember becsült vagyonáról.

A vasárnap harmincadszor megjelent összesítés szerint a brit szupergazdagok felső rétegének összvagyona egy év alatt 10 százalékkal 724 milliárd fontra (több mint 260 ezer milliárd forintra) emelkedett az egy évvel korábbi 658 milliárd fontról, amely szintén rekord volt. Rekordot döntött a listán szereplő fontmilliárdosok száma is, amely az idén 145, tizeneggyel több, mint az előző évi rangsorban.

Nagy-Britannia azonban ezzel is csak a harmadik helyen áll a világban, fontra átszámítva az Egyesült Államokban 442, Kínában 309 milliárdos él.

A milliárdosok fővárosa továbbra is London, ahol a Sunday Times vagyonlistájának szerkesztői szerint 93 milliárdos él, több, mint a világ bármely más városában. London kényelmes előnnyel hagyja maga mögött ebben a versenyben a második helyezett New Yorkot is, ahol 66 fontmilliárdos lakik.

A világvárosok fontmilliárdos listájára Moszkva is felkerült. Az orosz fővárosban Rich List számításai szerint 55 olyan gazdag él, akinek legalább egymilliárd fontnak megfelelő vagyona van.

A rangsor összeállítói szerint az elmúlt három évtized robbanásszerű nagy-britanniai vagyongyarapodását mutatja, hogy 

az idei Rich List első két helyezettjének együttes vagyona meghaladja az 1989-ben először megjelent, akkor még 200 névből álló teljes mezőny összvagyonát.

Annak idején ráadásul már piti 30 millió fonttal be lehetett kerülni a kétszázas lista tagjai közé, ahhoz azonban, hogy valaki a Rich List 2018 felső kétszázas csoportjában szerepelhessen, 700 millió font volt a beugró. Ez több mint 2200 százalékos emelkedés, jóllehet a brit infláció az azóta eltelt időben 137 százalék volt.

Ahhoz is legalább 115 millió fontos vagyonra - az első Rich List minimumának csaknem a négyszeresére - volt szükség, hogy a 2018-as lista szereplői az ezer főt számláló teljes rangsorba bekerülhessenek.

Az idei Rich List első helyezettje Jim Ratcliffe, az Ineos globális vegyipari vállalatcsoport alapító tulajdonosa, akinek vagyonát a rangsor összeállítói 21,05 milliárd fontra becsülik. A 65 éves Ratcliffe a 18. helyről került a lista élére, miután vagyonát a Rich List 2018 szerkesztői a korábbi számítási módszerhez képest alaposan átértékelték, és ez egyetlen év alatt 15,3 milliárd fonttal gazdagította papíron.

Jim Ratcliffe Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A listán szereplő leggazdagabb nő  Charlene de Carvalho-Heineken, a hollandiai központú Heineken globális sörfőző vállalat vezetője, aki 11,1 milliárd fontos - tavalyi becslést 1,8 milliárd fonttal meghaladó - magánvagyonával az ezres rangsor 6. helyére került. 

Charlene de Carvalho-Heineken Fotó: ROBIN UTRECHT/ANP/AFP

Az irodalmárok vagyonlistáját is egy nő vezeti, a Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling, akinek a Rich List 2018 szerkesztői 700 millió font vagyont tulajdonítanak, 50 millió fonttal többet, mint tavaly. J.K. Rowling, az idei ezres lista 197. helyezettje az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró.

J.K. Rowling Fotó: Dennis Van Tine/NurPhoto

A zenei vagyonlistát továbbra is Sir Paul McCartney vezeti, 820 millió fontos - a tavalyinál 40 millió fonttal nagyobb - bankszámlával.

A Beatles egykori basszusgitárosát és dalszerzőjét Andrew Lloyd Webber követi 740 millió fonttal a zenei vagyonlista második helyén. A világhírű musicalszerző vagyona megegyezik a tavalyi Rich List által megállapított összeggel.

Hozzájuk képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 92 éves II. Erzsébet királynő a tavaly kimutatott 360 millió font után az idei listán 370 millió fonttal szerepel, ami a 344. helyre volt elég. Az uralkodó tízmillió fontos vagyongyarapodása ellenére 15 helyet visszacsúszott egy év alatt, tavaly ugyanis a 329. helyen állt a Rich List ezres mezőnyében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt