Gulyás Gergely szerint a következő tíz évben nem valószínű, hogy lesz kormányváltás

politika
2018 május 14., 14:16
comments 232

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszterjelölt kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én
photo_camera Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszterjelölt kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Zökkenőmentesen zajlott a Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatása a parlament igazságügyi bizottságában az MTI és az Index tudósítása szerint. Gulyást első meghallgatásán elsősorban a minisztérium felépítéséről, közigazgatási és önkormányzati kérdésekről kérdezhették az ellenzéki politikusok. 

Ahogy azt már hetek óta tudni lehet, a miniszter helyettese és parlamenti államtitkára a volt századvéges Orbán Balázs lesz, Tuzson Bence volt kommunikációs államtitkár területi közigazgatásért felelős államtitkárként, Takács Szabolcs uniós stratégiáért felelős államtitkárként, Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkárként segíti majd a miniszter munkáját. Gulyás szerint egy „kormányzati agyközpontot” vezet majd, amely elsősorban koordinációs feladatokat lát majd el a kormányon belül.

A leendő miniszter méltatta a közigazgatásban az elmúlt nyolc évben lezajlott változásokat, köztük például a járási rendszer visszaállítását, és a kormányablakok működését, és az e-közigazgatás továbbfejlesztésére tett ígéretet. A jobbikos Staudt Gábor és Apáti István kérdésére reagálva visszautasította, hogy átalakítanák-e az önkormányzati rendszert a 2000 fő alatti kistelepülések rovására.

Az már most látszik, hogy erős egység lesz a szervezeten belül Fürjes Balázs államtitkársága: a volt kormánybiztos a Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárságot vezeti majd.

Gulyás ide kapcsolatódóan arról beszélt, hogy hamarosan  egy 10 éves, összefüggő stratégiát fogadhat el a kormány méghozzá a főpolgármesterrel együttműködve, bár állítólag a terv „önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érint” majd.  

Budapest önkormányzati rendszerével kapcsolatban azt mondta, hogy „sosem lehet kizárni megfelelő többség mellett semmilyen változtatást”, de a 10 éves tervre is úgy tekintenek, mint amit a fővárosiak egyetértése nélkül nem lehet megvalósítani. Ezen a ponton már-már egy fővárosi konzultáció lehetőségét is felvillantva arról beszélt, hogy

„most nem látszik esélye, hogy a következő tíz évben kormányváltás lenne, de kizárni nem lehet, ezért olyan terv kell, amit mindenki tud támogatni”.

Gulyás kinevezését 7 kormánypárti támogatta, 4 ellenzéki nem, így jelölését a bizottság elfogadta. (Index / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.