15 év után derült ki, miért lakatoltak bombát egy bankrabló pizzafutár nyakába

Sorozat
2018 május 15., 19:00
comments 66

2003 augusztusában egy pennsylvaniai kisvárosban, Erie-ben egy pizzafutár besétált a bankba, és 250 ezer dollárt követelt. Pólóján kézzel írt Találd ki! felirat, kezében egy sétapálcának látszó, valójában fegyverré alakított eszköz volt, nyakára pedig egy bombát rögzítettek. A negyvenes éveiben járó pizzafutár több oldalas, részletes instrukciókat tartalmazó jegyzetet adott át a bank alkalmazottainak, melyből kiderült, a testére valóban bombát erősítettek, amit ő maga sem tud eltávolítani. A kért összeget nem tudták ilyen gyorsan előteremteni, így a férfi végül alig több mint 8 ezer dollárral távozott. Messzire nem jutott, a rendőrök hamar elfogták a közelben, és gyorsan meg is bilincselték. 

photo_camera Brian Wells a bank kamerájának felvételein. Fotó: Netflix/Netflix

A példátlan bűncselekményre a rendőrség sem lehetett felkészülve. Miután a férfi nyugodt hangon közölte, hogy bomba van a testén, és nem tudja leszedni, a tanácstalan rendőrök csak annyit tettek, hogy hátráltak, a megbilincselt férfitől eltávolodtak, és hívták a tűzszerészeket. Amíg várakoztak, a férfi folyamatosan beszélt hozzájuk, nagyon higgadt hangon kérte őket, hogy segítsenek rajta, állította, hogy ő csak egy szerencsétlen áldozat, és nagyon aggódik, hogy hamarosan felrobban a bomba. A futár azt állította, ismeretlenek csalták csapdába, egy kietlen területre rendeltek pizzát, és ott szerelték rá a bombát. Ami aztán elkezdett hangosan csipogni, egyre kisebb szünetekkel, a rendőrök pedig rájöttek, hogy valószínűleg tényleg valódi robbanószer van a bankrabló testén. A bilincset azonban még ekkor sem vették le róla, akárhogy könyörgött. A bomba felrobbant, a pizzafutár, Brian Wells pedig meghalt.

Ezzel a jelenettel indul a Netflix legújabb mini bűnügyi dokusorozata, az Evil Genius. Dokumentum, igen, ugyanis ez a bankrablás valóban megtörtént, épp úgy, ahogy leírtam, és a rendőrautók között bilincsben térdelő rabló haláláról felvétel is van. Minden idők egyik legbizarrabb bankrablásáról van szó, melyben nem is az a legizgalmasabb, hogy kik a rosszfiúk, rosszlányok a történetben, hanem hogy mi előzte meg ezt a minden szempontból szürreális végkifejletet.

link Forrás

A bombás bankrabló sztoriját már sokan sokféleképpen próbálták feldolgozni, én azért vártam nagyon ezt a verziót, mert a Duplass Brothers csinálta, azok, akiknek a fantasztikusan érdekes Wild Wild Countryt köszönhetjük. Nagyokat spoilerezni nem fogok, de azt azért elárulom, hogy az Evil Genius icipicit gyengébbre sikerült, pedig ez egy tényleg elképesztő történet, és az alkotók megközelítése is okos volt. 

Ebben a sztoriban gyakorlatilag minden szál érdekes, nemcsak attól a pillanattól kezdve, hogy megszületik az egyszerre zseniális és ostoba terv, hanem már onnan fogva, hogy először találkoznak azok az emberek, akik a bűncselekmény mögött álltak. A baj csak az, hogy négy részen keresztül húzzák az egészet, pedig ezt tényleg semmi nem indokolja. Bár gyakorlatilag minden archív felvételt megszereztek, nemcsak a videókat, hanem például a telefon-beszélgetéseket is, de ezek közül nem mindegyik annyira érdekes, hogy hosszú perceken keresztül nézzük, hallgassuk őket. Ettől néha kicsit vontatottá válik a sorozat, de megéri végignézni.

Magáról a sztoriról annyit lehet elmondani spoilerezés nélkül, hogy

sokáig nem lehetett tudni, a bankrabló csak áldozat volt, vagy maga is részt vett a bűncselekmény kitervelésében. 

Az, hogy most már azért nagyjából biztosan lehet tudni, pontosan mi történt 15 évvel ezelőtt, és kik tervelték ki az egészet, nem a rendőröknek, és nem is az FBI-nak köszönhető, hanem csakis a dokusorozat készítőinek, ami azért bőven elég ahhoz, hogy a néző megbocsássa az Evil Genius gyenge pontjait.

Az egész, bankrablással és Brian Wells halálával végződő sztorinak hét ember a főszereplője. 

Egy mentális problémákkal küzdő, de nagyon intelligens nő, egy szintén szociopata tüneteket mutató férfi, akivel a nő régóta se veled, se nélküled kapcsolatban állt, egy börtönviselt horgászpajtás, egy az igazságszolgáltatás elől menekülő erőszaktevő, egy prostituált és két pizzafutár. 

photo_camera Balról fent: Ken Barnes, a horgászpajtás, Marjorie Diehl-Armstrong, a férjgyilkos manipulátor, az ő se veled, se nélküled kapcsolata, William Rothstein, és szobatársa, a nemi erőszakot elkövető, bújkáló  Floyd Stockton. Balról lent: Jessica Hoopsick, a drogfüggő prostituált, Brian Wells, a felrobbantott pizzafutár és kollégája, Bob Pinetti. Fotó: Netflix/Netflix

Az ők nagyon valószerűtlen kapcsolatából született meg végül a tragikusan végződött mesterterv. Nem igazán lehet tudni, hogy az alkotók szándéka volt-e, hogy rávilágítson, az ügyben mennyi hibát követett el a rendőrség (például még a helyszínen levágták Brian Wells fejét, hogy a bombát sérülés nélkül el tudják távolítani, és meg tudják vizsgálni), és mennyire bénák voltak az esettel foglalkozó FBI-ügynökök, de tény, hogy ez a két alak olyan szinten tűnik balfasznak, hogy csoda, hogy egyáltalán bármit sikerült kinyomozniuk.

A rendező szándéka főleg az volt, hogy kiderítse, a pizzafutár áldozat volt-e, vagy a bűnbanda tagja, és sikerrel járt. Hepiend nincs, katarzis viszont van, és bár az Evil Genius nem hibátlan sorozat, de egy ennyire magával ragadó sztoriban tényleg könnyen megbocsátható, hogy néha kicsit túltolták a valóságot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.