A gyermekvédő alapítvány szerint nem kéne veréssel fenyegetni a fiút, aki ijedtében földhöz vágta a szurikátát

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Hétfőn futott végig a sajtón és a közösségi médián, hogy a kecskeméti vadaskertben egy iskolás a tiltás ellenére benyúlt egy szurikáta ketrecébe, mire az megharapta, a fiú pedig ijedtében földhöz vágta a vemhes állatot. Zara és az utódja is elpusztult.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleménye szerint ezek után a neten az volt a többségi reakció, hogy 

„a gyereket (és a szüleit) minimum meg kell verni, földhöz kell csapni (hiszen a szurikátával is az történt), mi több, ennek a gyereknek meg sem kellett volna születnie.”

A gyermekvédő alapítvány ezt nem helyesli. Olyan evidenciákat írnak le, mint hogy „rengeteg múlik azon, hogyan reagálunk, mire figyelünk, milyen üzeneteket fogalmazunk meg”, illetve hogy „az erőszak mindig sérült emberi kapcsolatokhoz vezet.”

Érvelésüket ezzel a példával támasztják alá:

„Magyarországon évente közel 40.000 közlekedési baleset történik, amiből több mint 1000 a halálos kimenetelű. Ezeket mind felnőttek követik el, általában úgy, hogy megszegnek valami szabályt. Egy szabályt, amit előre mondtak nekik: ne menj gyorsan, add meg az elsőbbséget, ne igyál ha vezetsz, stb. Ha ezeknél a cselekményeknél is ugyanúgy reagálnánk, mint most, évente 40.000 felnőttnél kellene nyilvános megszégyenítést, ilyen-olyan testrészek eltörését, fejbeverést alkalmazni, hátha megtanulják belőle a jobbkéz szabályt. De mégsem ezt tesszük.”

Szerdán a vadaskert igazgatója újabb részleteket közölt az esetről a Borssal: a boncolásból kiderült, hogy Zara két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta.