Egy iskolás gyerek földhöz vágta Zarát, a kecskeméti vadaskert vemhes szurikátáját, bele is pusztult

Gyászkeretes hírről számolt be a Bács-Kiskun megyei hírportál hétfő délután: Tokovics Tamás igazgató több oldalas olvasói levélben mesélte el, milyen drámai körülmények között pusztult el Zara, a Kecskeméti Vadaspark kedvenc szurikátája, aki a gondozók, a látogatók és a média kedvence is volt. 

Hétfőn, május 14-én elhunyt Zara, a Kecskeméti Vadaspark kedvenc szurikátájaFotó: Kecskeméti Vadaspark

A szikár tények a következőek: 

  • Egy iskolás osztály meglátogatta a vadasparkot. 
  • Az egyik fiú a tiltás ellenére benyúlt Zara ketrecébe. 
  • Mivel Zara vemhes volt, ösztönösen védekezve beleharapott a fiú kezébe.
  • A fiú megijedt, földhöz vágta az állatot. 
  • Zara kimúlt, és vele együtt utódja is.

Tokovics igazgató úr a levélben részletesen elmeséli, milyen kedves teremtés volt Zara, aki már akkor híresség volt, amikor másfél éve Kecskemétre került. Fél éven keresztül az igazgatónál lakott - össze is bandázott a családi spániellel, sőt idővel az esti közös tévézésből is kivette a részét.  

Zara valóságos sztárként érkezett vissza a vadasparkba, sőt mire elkészült a kifutója, megérkezett mellé Zorró, a hím szurikáta is, és már kész is volt a kecskeméti Hamarosan megszületett az első utód, nem sokkal később pedig Zara ismét vemhes lett. Ekkor érkezik el a történet 2018 május 14-hez.  

A vadaspark gondnoksága tavasszal külön táblákkal jelezte, hogy mivel vemhes, ilyenkor megváltozik Zara viselkedése: izgatottabb, és harap, ha benyúlnak hozzá. A figyelmeztetéseket indokolta, hogy május az osztálylátogatás hónapja a parkban, ilyenkor sok a gyerek az állatok közt. Az egyik fiú mégis benyúlt az állathoz a ketrecbe, az megharapta, a gyerek földhöz vágta az állatot, amitől Zara kimúlt. Az igazgató még megpróbálta újjáéleszteni, de se őt, se az utódját nem tudta megmenteni. 

Tokovics Tamás fontosnak gondolta leírni, hogy nem szeretné, ha a kisfiúból bűnbak lenne akárhol is. Azt írja, az ilyen esetekért inkább az az általános jelenség okolható, hogy a fiatalok ma egyre kevésbé tisztelik a természetet, és a szülőknek is fontosabb lenne, hogy a nagy hajtásban az alapvető értékek tiszteletére felhívják gyerekeik figyelmét. 

„Mi a Vadaskert dolgozói mindent megteszünk azért, hogy a hozzánk látogató vendégek, korosztálytól függetlenül felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak, részesei legyenek, ha csak egy kis időre is a természet csodáinak. Kérem, kérjük Önöket, hogy vigyázzanak erre a csodára (...) így emlékezzünk Zarára a kis szurikátánkra!” - írta még a levél végén az érezhetően megrendült igazgató. (baon.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.