Zuckerberg jövő héten az Európai Parlament elé áll

külföld
2018 május 16., 16:17
comments 14

Mikor március elején kirobbant a Cambridge Analytica adatlopási ügye, a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins levélben hívta meg a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget a testület ülésére, hogy 

személyesen válaszolhasson a felmerülő kérdésekre.

Ugyanekkor Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is meghívta a cégvezetőt, mert

"a Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására."

A Buzzfeed, és a dpa is úgy tudja, hogy Mark Zuckerberg elfogadta a meghívást és kész már a jövő hét folyamán Brüsszelbe utazni. Tajani szerint a Facebook első emberét a frakciók vezetői és a Libe-bizottság fogja meghallgatni. Az EP-elnöke kijelentette:

"örömmel fogadom Mark Zuckerberg döntését, hogy személyesen jelenik meg az 500 millió európai képviselői előtt."

Hozzátette, hogy "parlament számára elsődleges fontosságú a digitális piac megfelelő működésének biztosítása, amelyhez elengedhetetlen a személyes adatok és a felhasználói jogok magas szintű védelme, valamint a hatékony szerzői jogi szabályozás."

Az Európai Bizottság adatai szerint a Cambridge Analytica illegális adatgyűjtése és az alapján "személyesre" hangolt politikai üzenetek küldözgetése, megjelenítése közel 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.