Zuckerberg jövő héten az Európai Parlament elé áll

Mikor március elején kirobbant a Cambridge Analytica adatlopási ügye, a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins levélben hívta meg a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget a testület ülésére, hogy 

személyesen válaszolhasson a felmerülő kérdésekre.

Ugyanekkor Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is meghívta a cégvezetőt, mert

"a Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására."

A Buzzfeed, és a dpa is úgy tudja, hogy Mark Zuckerberg elfogadta a meghívást és kész már a jövő hét folyamán Brüsszelbe utazni. Tajani szerint a Facebook első emberét a frakciók vezetői és a Libe-bizottság fogja meghallgatni. Az EP-elnöke kijelentette:

"örömmel fogadom Mark Zuckerberg döntését, hogy személyesen jelenik meg az 500 millió európai képviselői előtt."

Hozzátette, hogy "parlament számára elsődleges fontosságú a digitális piac megfelelő működésének biztosítása, amelyhez elengedhetetlen a személyes adatok és a felhasználói jogok magas szintű védelme, valamint a hatékony szerzői jogi szabályozás."

Az Európai Bizottság adatai szerint a Cambridge Analytica illegális adatgyűjtése és az alapján "személyesre" hangolt politikai üzenetek küldözgetése, megjelenítése közel 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.