Cambridge Analytica-botrány: Zuckerberg hallgat

A felhasználók beleegyezése nélkül, mintegy 50 millió Facebook-profil adatainak elemzésével próbált a Cambridge Analytica többet megtudni az amerikai választók politikai beállítottságáról, hogy az elemzések alapján juttassanak el hozzájuk személyre szabott reklámokat, politikai híreket, derült ki a hétvégén a The New York Times és a Guardian közös oknyomozó anyagából. Az etikátlan, és jogszerűtlen adathasználat hírére beszakadt a Facebook árfolyama: 

hétfőn 162,54 dollárra esett, 6,77 százalékot veszített értékéből.

A Cambridge Analytica igazgatótanácsa kedden bejelentette: azonnali hatállyal felfüggesztik Alexander Nix vezérigazgatót. A politikai elemző és tanácsadó cég közleménye szerint döntése a belső vizsgálat idejére szól. 

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Kedden a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins levélben hívta meg a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberg a testület ülésére, hogy 

személyesen válaszolhasson a felmerülő kérdésekre.

A bizottság mindeközben a Facebookon terjedő álhírek ügyében is vizsgálódik. Collins a Zuckerbergnek írt levelében 

 "katasztrofális hibának"

minősítette a közösségi oldal adatkezelési gyakorlatát. A bizottság elnöke hétfőig kért választ. A brit kormány információs biztosa, Elizabeth Denham bejelentette: bírósági felhatalmazásért folyamodik a Cambridge Analytica londoni irodáinak átkutatására. Zuckerberget az ügy miatt nemcsak a londoni, hanem az Európai Parlament is meghallgatná. Antonio Tajani EP-elnök kedden közölte Twitterén, hogy

"a Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására."

Ezért meghívták a Facebook alapító-vezérigazgatóját az Európai Parlamentbe, hogy magyarázatot adjon a Cambridge Analytica-botrányra. 

Mark Zuckerberg kedd estig nem kommentálta az ügyet.(BBC)