Trump volt külügyminisztere szerint az alternatív valóságok fenyegetik a demokráciát

külföld
2018 május 17., 05:22

Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter szerdán arra figyelmeztetett, hogy az embereket megtévesztő vezetők és az alternatív valóságok veszélyt jelentenek a demokráciára, amivel leginkább a korábbi főnökére, őt márciusban leváltó Donald Trumpra utalhatott. 

Rex Tillerson és Donald Trump
photo_camera Rex Tillerson és Donald Trump Fotó: SAUL LOEB/AFP

„Ha vezetőink arra törekszenek, hogy elpalástolják az igazságot, vagy mi mint emberek elkezdjük elfogadni az olyan alternatív valóságokat, amelyek többé már nem tényeken alapszanak, akkor mi mint amerikai állampolgárok a szabadságunk feladásának útjára lépünk”

- jegyezte meg Tillerson Virginiában, akinek ez volt az első megszólalása leváltása óta. A katonai főiskola végzős hallgatóinak elmondott beszédében azt üzente, hogy minden egyes amerikai állampolgár felelőssége (...) megvédeni a szabadságunkat, felismerve, hogy mi igaz és mi nem.

Ha mi, emberek bizonytalankodni kezdünk az igazság dolgában még olyan esetekben is, amelyek egészen hétköznapi dolgoknak tűnhetnek, akkor Amerika kérdésében bizonytalankodunk”- tette hozzá. 

Szerinte ha „nem szállunk szembe a társadalmunkban és vezetőink között megjelenő erkölcsi és tisztességbeli válsággal (...) akkor az általunk ismert amerikai demokrácia a hanyatlás korszakába lép”.

Trump idén márciusban váltotta le Tillersont, mert szerinte nem volt a kettejük közötti összhang, és ezzel 13 hónapi elmérgesedett viszonynak vetett véget.

Az elnök és külügyminisztere között komoly külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó. Az iráni atomalku megítélésében, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások, valamint például a párizsi klímaegyezményből történő washingtoni kilépés ügyében Tillerson nyíltan más álláspontot képviselt, mint Donald Trump.

A texasi születésű Tillerson helyére, aki kormányzati szerepvállalása előtt egy évtizeden át az Exxon Mobil olajipari óriás elnök-vezérigazgatója volt, az elnök Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját nevezte ki külügyminiszterré. (Washington Post/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.