A földön rugdosták Szaloniki 75 éves polgármesterét

Szombaton üvegekkel megdobálták, többször fejbe rúgták és a földön ütötték Szaloniki, a második legnagyobb görög város polgármesterét.

A 75 éves politikus egy első világháborús emlékműnél tartott ünnepségen vett részt, amit a törökök által meggyilkolt görögök tiszteletére szerveztek a város kikötőjében. A tömeg egy része előbb vizes-palackokkal és kövekkel kezdte dobálni, majd nekiestek, a földre vitték és rugdosni kezdték a polgármestert, többször fejbe is rúgták. Amikor sokkos állapotban az autójába menekült, a járművét is megrugdosták.

Jannisz Butarisz polgármestert baloldali nézetei miatt támadta meg a megemlékezésen résztvevő szélsőjobboldali csoport. Butarisz függetlenként lett polgármester, de fiatalon kommunista volt, és azóta is baloldali elkötelezettségű.

Janisz Butarisz.Fotó: Menelaos Myrillas/SOOC

Butariszt a jobboldal mostanában azért támadja, mert nagyon megengedő az álláspontja a Macedóniával folytatott névvita ügyében. Görögország hosszú évek óta blokkolja északi szomszédja EU- és NATO-csatlakozási tárgyalásait, mert szerintük a Macedónia elnevezés csak egy Görögországhoz tartozó tartományra vonatkozhat, ezért az országnak nevet kellene változtatnia. Az ENSZ-ben is csak Macedónia, Egykori Jugoszláv Tagköztársaság néven lehetett tag.

Az utóbbi hónapokban úgy tűnt, hogy közel a megegyezés a két ország kormányai között, de Görögországban sokan még azt is túlzásnak tartják, hogy Felső-Macedónia legyen az új név, pedig úgy tűnt, hogy ez lehetne a kompromisszumos megoldás.

Butarisz megverését a kormányzó Sziriza párt fasiszta támadásnak minősítette, elítélte az ország miniszterelnöke, és a jobbközép ellenzék is. A helyszíni felvételeken az látszik, hogy egyáltalán nem voltak rendőrök a támadás idején a helyszínen.

A polgármestert kórházba szállították. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.