A földön rugdosták Szaloniki 75 éves polgármesterét

külföld
2018 május 20., 08:18
comments 202

Szombaton üvegekkel megdobálták, többször fejbe rúgták és a földön ütötték Szaloniki, a második legnagyobb görög város polgármesterét.

A 75 éves politikus egy első világháborús emlékműnél tartott ünnepségen vett részt, amit a törökök által meggyilkolt görögök tiszteletére szerveztek a város kikötőjében. A tömeg egy része előbb vizes-palackokkal és kövekkel kezdte dobálni, majd nekiestek, a földre vitték és rugdosni kezdték a polgármestert, többször fejbe is rúgták. Amikor sokkos állapotban az autójába menekült, a járművét is megrugdosták.

Jannisz Butarisz polgármestert baloldali nézetei miatt támadta meg a megemlékezésen résztvevő szélsőjobboldali csoport. Butarisz függetlenként lett polgármester, de fiatalon kommunista volt, és azóta is baloldali elkötelezettségű.

Janisz Butarisz.
photo_camera Janisz Butarisz. Fotó: Menelaos Myrillas/SOOC

Butariszt a jobboldal mostanában azért támadja, mert nagyon megengedő az álláspontja a Macedóniával folytatott névvita ügyében. Görögország hosszú évek óta blokkolja északi szomszédja EU- és NATO-csatlakozási tárgyalásait, mert szerintük a Macedónia elnevezés csak egy Görögországhoz tartozó tartományra vonatkozhat, ezért az országnak nevet kellene változtatnia. Az ENSZ-ben is csak Macedónia, Egykori Jugoszláv Tagköztársaság néven lehetett tag.

Az utóbbi hónapokban úgy tűnt, hogy közel a megegyezés a két ország kormányai között, de Görögországban sokan még azt is túlzásnak tartják, hogy Felső-Macedónia legyen az új név, pedig úgy tűnt, hogy ez lehetne a kompromisszumos megoldás.

Butarisz megverését a kormányzó Sziriza párt fasiszta támadásnak minősítette, elítélte az ország miniszterelnöke, és a jobbközép ellenzék is. A helyszíni felvételeken az látszik, hogy egyáltalán nem voltak rendőrök a támadás idején a helyszínen.

A polgármestert kórházba szállították. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.