Nehezére esik a német hadseregnek annyi pénzt költeni, mint amit ígértek

A 2014-es NATO-csúcson a német kancellár is megígérte, az összes többi tagállam vezetőjéhez hasonlóan, hogy a GDP 2 százalékára emeli a katonai kiadásokat. Ez az USA régi elvárása a tagállamok felé, amit tavaly óta Donald Trump erőteljesen sürget is.

Az új német kormány egyelőre csak ott tart, hogy a jelenlegi 1,2 százalékról 2025-re 1,5 százalékra emeli a katonai kiadásokat, de német politikusok és szakértők szerint már ez sem lesz egyszerű menet.

Nem csak azzal van baj, hogy honnan vegyék el a pénzt, hanem azzal is, hogy nem tudják, hogy mire költsék. Tavaly sem sikerült például annyi új fegyvert vásárolniuk, mint amennyire pénz volt rá, mert a katonai közbeszerzések nagyon körülményesen mennek, és az ezzel foglalkozó hivatalokban kevesen dolgoznak. 

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter katonák gyűrűjében - Fotó: AFP/Jens-Ulrich Koch

Ráadásul hiába vásárolnak például új repülőket, ha kevés a pilóta, és általában a technikai személyzet is, sok területen nincs utánpótlás egyszerűen. 

"Nem duplázhatjuk meg a Bundeswehrt csak úgy. Hogyan is volna lehetséges ez?" - tette fel például a kérdést  Hans-Peter Bartels, a német parlament honvédelmi bizottságának egyik tagja, a Financial Times cikkében.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.