Olga Tokarczuk az első lengyel író, aki elnyeri a Nemzetközi Man Booker-díjat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Olga Tokarczuk kapja idén a Nemzetközi Man Booker-díjat, amely az év legjobb angolra fordított könyvének - és annak fordítójának - jár. A Flights című regény az első lengyel győztes az 50 ezer fonttal megtámogatott díj történetében - írja a Guardian.

Fotó: Ekaterina Chesnokova/Sputnik

Tokarczuk a lengyel kormány kritikusaként is ismert, emiatt keresztényellenesnek kiáltották ki, és a kiadójának egy alkalommal testőröket is kellett fogadnia mellé.

A 13 műből álló shortlisten szerepelt a 2015-ben győztes Krasznahorkai László is, aki ezúttal a Megy a világ című elbeszéléskötetével került az esélyesek közé. Az angolul The World Goes On címmel megjelent könyv fordítását John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes készítette.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.