Lerombolják azt a különleges óvodát, ahol a kínai és a vietnami gyerekeket megtanították magyarul

Budapest
2018 május 25., 07:49
comments 192

Működik egy speciális óvoda a Kőbányai úti Új Piac közvetlen közelében, ahová 40 százalék felett járnak kínai és vietnami gyerekek. Az intézmény egyedülálló az országban. Az elmúlt években kifejlesztettek egy programot, aminek segítségével az ide járó külföldi gyerekeket 2 - 3 év alatt integrálják és megtanítják magyarul.

Útban van az Államnak

„Ezt a helyzetet se megérteni, se elfogadni nem lehet csak tudomásul venni. Egy olyan óvodát semmisítenek meg, amilyen nincs több az országban. Egy olyan nevelő testületet szüntetnek meg, akik magasan képzettek, kiváló szakemberek, s ami még ennél is fontosabb, jól tudnak és szeretnek is együtt dolgozni.” 

Ezt a Mocorgó Óvoda egyik dolgozója írta, ugyanis április 26-án Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert összehívta az intézmény dolgozóit és a szülőket, majd tolmács segítségével bejelentette, hogy az intézményt be fogják zárni, az épületet elbontják, és a területet 280 millió forintért eladják az államnak. A Mocorgó épülete útban van. A helyére tervezték az új Közlekedési Múzeum kapuját, illetve a mostani ősfás, parkos udvaron lenne egy megállója a nosztalgiavasútnak, és a nosztalgiavillamosok is itt kötnének ki.

A kormány döntése szerint Kőbányán, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épül meg az új Közlekedési Múzeum. Ehhez a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javítóját alakítják majd át. A korábbi városligeti helyszínnél lényegesen nagyobb területen, 7 hektáron épül fel az épületkomplexum. 

Kézzel-lábbal kalimpálva

Az elmúlt évek nagy kihívás elé állították a Mocorgó Óvodát. A piac közelsége miatt ide koncentrálódtak a környéken élő és dolgozó ázsiai családok gyerekei. Ez azt jelentette, hogy magyar óvónőknek, nevelőknek segítség, felkészülés, közös nyelv nélkül meg kellett tanulniuk kommunikálni az ázsiai családokkal. Kézzel, lábbal, rajzolva, naptárral, órával, telefonnal, Google fordítóval, minden létező eszközt bevetve kellett megértetniük magukat. 

2012 és 2017 között munkaidőn kívül kidolgoztak egy nyelvi felmérési rendszert, megírtak és kipróbáltak egy 80 oldalas programot külföldi óvodások integrálására. Ezt a munkát az önkormányzat hivatalosan is elfogadta. Az önszorgalomból kidolgozott módszer segítségével olyan gyerekeket sikerült megszólaltatni, akik akár évek óta egy szót sem szóltak az intézményben. Mostanra odáig jutottak, hogy akik a Mocorgóból mennek iskolába, azok jól beszélnek magyarul, ismerik a magyar szokásokat, sokuknak vannak magyar barátaik.

photo_camera „A kerület egyik legnagyobb és legszebb óvodája. Kár érte.” írja a Mocorgó egyik dolgozója.

A kínai és a vietnami gyerekek kiszorulnak

A polgármester a tájékoztatón arról beszélt, hogy a Mocorgó a 106 gyerekkel csupán 80 százalékosan van kihasználva, ezért indokolt, hogy összevonják a közeli, Kőbányai út 38. sz. alatt található Csupa Csoda nevű óvodával. Az így létrehozott intézményt, a Mocorgó igazgatója, Bernáthné Balogh Ildikó vezeti majd, de az összevont oviba már csak a nevelők egy részét tudják átvenni a Mocorgóból. A munkatársak és a szülők a polgármesterhez írt leveleikben véleményezhették az intézmények összevonását. Ezekből az látszik, hogy mindkét óvoda dolgozói úgy érzik, hogy a döntéssel tönkreteszik közösségüket. Az egyik közösség elveszíti otthonát és dolgozóinak egy részét, a másik elveszíti az igazgatóját. 

Ezt írják:

„csak számokat, dokumentumokat rendezgetnek az íróasztalon a döntéshozók, de a számok mögött gyermekek vannak és az ő családjaik. Az ő sorsukról döntenek úgy, hogy nekik és nekünk, itt dolgozó pedagógusoknak egy parányi beleszólásunk sem lehetett. Pedig jól végezzük a dolgunkat, sőt két és fél év alatt, olyan harmónia, összetartás jött létre a közösségben, amilyet még eddigi munkahelyeimen soha nem tapasztaltam. Nem értem, hogy mért egy jól működő, a kerület jó hírét emelő intézményt kell megszüntetni,”

photo_camera „Szeretnénk, ha Kőbánya büszke lehetne a Közlekedési Múzeum mellett, a Kőbányai Mocorgó Óvodára is”, írja az intézmény igazgatója.

A Csupa Csoda Óvoda épülete önmagában kicsi ahhoz, hogy befogadjon minden gyereket a Mocorgóból, így elindult a sakkozás a körzetekkel, ami csökkenti az óvodába jelentkezők számát, és valószínűleg kiszorítja a vietnami és kínai gyerekeket az új összevont intézményből. A Mocorgó ugyanis eddig bejelentett munkahely alapján is fogadta a gyerekeket. Az óvodába járók 41 százaléka körzetes, 44 százaléka kerületi és 27 százaléka más kerületből érkezik. A piacnál dolgozó kínai, vietnami, ukrán, román családok sokszor nem az óvoda közelében laknak, csak a munkahelyük tartozik a Mocorgó körzetébe. A polgármester bejelentette, hogy ez alapján a jövőben már nem lehet jelentkezni az új, összevont intézménybe. A körzetből ráadásul kiveszik a Hungária krt. 5-7.-t, ahol sok ázsiai család lakik. Így az új óvodának nem kell majd koncentráltan fogadni az ázsiai gyerekeket. A polgármester arra is tett utalást, hogy már tárgyalnak kínai befektetőkkel, hogy külön kínai óvodát hozzanak létre. Pedig az egyik magyar szülő polgármesterhez írt leveléből az derül ki, hogy a Mocorgó befogadó hozzáállása nem csak a külföldi családokat segítette:

„A csoportok ezeken felül nemzetközi sokszínűséggel is gazdagabbak, hiszen az óvodába járó kínai és vietnami családokból származó gyerekek a saját kultúrájukkal megismertetik a gyermekeinket, színesebbé teszik életüket és látásmódjukat is szélesítik. Mindezekhez az Óvoda dolgozói szívvel lélélekkel hozzájárulnak, hogy a gyermekek napról napra egyre több mindent ismerhessenek meg a világból biztonságos környezetben.”

A Mocorgó jól működő és speciális tudású pedagógiai közösségét megbontják, és szétszórják. Az évek alatt kidolgozott integrációs program, amiben részt vett pszichológus, tolmács, óvónő, hamarosan szertefoszlik. 

(Cikkünkhöz felhasználtuk a Mérce Multikulti óvodát tehet tönkre a kőbányai önkormányzat című írását. Az önkormányzatot az elmúlt napokban telefonon és levélben is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.