Szórólapozásért is börtön járna a Stop Soros törvénycsomag szerint

POLITIKA
2018 május 28., 12:55
comments 372

"Önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, ez ugyanis kellő súlyt ad ahhoz, hogy megfékezhessék a törvénytelen migráció szervezését, amely biztonsági kockázatot jelent," mondta a Fidesz frakcióvezetője a Stop Soros törvényjavaslatról hétfőn. Kocsis Máté ismertetése szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, 

aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. 

Ezért akár 50-90 napos elzárás is járhat, tette hozzá. Kocsis elmondta, hogy "ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy 

"azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő."

A frakcióvezető szerint a szervezőtevékenységnek számít majd az  

  • ha határmegfigyelést szervez valaki, 
  • információs anyagot készít, terjeszt vagy erre megbízást ad, 
  • illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot épít vagy működtet.

Kocsis Máté újságírói kérdésre válaszolva kijelentette:

nem kaptak semmilyen ultimátumot az Európai Néppárttól. 

Sajtóhírek szerint a német CDU két feltételhez kötötte a Fidesz párttagságát: 

  • várják meg a "Stop Sorosról" szóló velencei bizottsági véleményt,
  • illetve állapodjanak meg a CEU-val.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.