Soros új cikke: senkit sem szabad kényszeríteni menekültek befogadására

POLITIKA
2018 május 29., 10:26
comments 289

Hogyan mentsük meg a komoly veszélybe került Európai Uniót?

Erről szól Soros György friss, a hvg.hu-n megjelent cikke.

A cikk bevezető fele az EU válságot és az elmúlt évek történéseit taglalja. Ebben az érdekes, de különösebb újdonságot nem tartalmazó részben egy igazán pikáns mondat van:

(Orbánnak) "Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését."

Ez legalább megmagyarázná, miért kezdett a magyar miniszterelnök egyszer csak arról beszélni, hogy ő és a pártja kereszténydemokrata, miközben korábban kifejezetten az volt az üzenet, hogy ő túllép az eddig politikai felálláson és illeberális, miközben a kereszténydemokrácia a liberális demokráciák egyik hagyományos politikai áramlata.

A cikk onnantól lesz igazán izgalmas, hogy Soros felteszi a kérdést

"Mit lehet tenni?"

Az üzletember szerint az EU három súlyos problémával néz szembe:

  1. a menekültválsággal,
  2. a megszorításokkal, amik akadályozzák a gazdasági fejlődést
  3. és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit

A Fidesz konkrét hazugságokra épülő kampánya után szemnyitogató dolog elolvasni, mit gondol Soros valójában a menekültválságról:

"Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie. Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást"

Ezt Szijjártó Péter is nyilatkozhatta volna.

Soros szerint az EU-nak meg kell védnie a külső határait, de a legális bevándorlás lehetőségét azért meg kell hagyni.

Ezt is mondhatta volna bármelyik magyar kormánypolitikus is.

Soros az EU belső határainak lezárását viszont nem támogatná.

A filantróp üzletember szerint jó irány, hogy Európa segítsen Afrikán:

" Ez helyes, mivel ezáltal az érintett országokban javulhat az oktatás és a munkaerőpiac, vagyis polgáraik kevésbé vállalják majd az Európába vezető, gyakran veszélyes utazást."

Soros úgy látja, hogy egy ilyen "afrikai Marshall-segély" révén

"nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is. Így a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntes lehet."

A cikk szerint ettől az állapottól most még messze vagyunk, mivel az európai országok egyelőre még nem igazán az afrikai demokratikus fejlődést akarják támogatni, hanem egyszerűen leállítanák a migrációt.

Soros szerint ahhoz, hogy egy ilyen új Marshall-segély sikeres legyen, évente 30 milliárd euróra lenne szükség. Az világos, hogy a tagállamok ennyit nem tudnának biztosítani. De akkor honnan lehet erre pénz?

Soros szerint bátran és innovatívan kell lépni, mert új gazdasági válság közeledik. Azt mondja, hogy az EU-nak - nem tagállamonként, hanem egységben mozogva - a pénzpiacokhoz kellene fordulnia, vagyis hitelt felvennie.

"Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez. A lényeg, hogy Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát."

A harmadik nagy problémáról, a dezintegrációról szintén olyan gondolatai vannak, amiket egy magyar kormányzati szereplő is megfoglamazhatott volna:

"A jelenlegi keretekben az eurózóna képezi a belső magot, míg a többi tagállam másodrendű. A ki nem mondott elv az, hogy a tagállamok különböző sebességgel ugyan, de ugyanoda tartanak. Figyelmen kívül hagyjuk, hogy számos EU-ország konkrétan nem akar szorosabb szövetséget.

Ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. Ma a kooperáció nem népszerű, de ez megváltozhat, ha az emberek azt látják, hogy megéri."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.