Szülői hozzájárulással facebookozhatnának csak a 16 évnél fiatalabbak Nagy-Britanniában

külföld
2018 május 29., 15:15

A brit kormány egy olyan tervezeten dolgozik, amely arra kényszerítené a Facebookot és a hasonló közösségi oldalakat, hogy 16 évesnél fiatalabb személy regisztrációját csak szülői hozzájárulással tegyék lehetővé.

Az új szabályozás jóval nagyobb teret adna a szülőknek arra, hogy ellenőrizhessék gyermekeik online tevékenységét. A közelmúltban számos kutatás számolt be arról, hogy a túlzásba vitt online lét káros hatással lehet a fiatalok mentális egészségére, erre válaszul született ez a felvetés.

A legtöbb közösségi oldalra 13 éves kortól lehet regisztrálni, ugyanakkor sok kiskorú egyszerűen hamis születési évet ad meg, és simán használja e szolgáltatásokat. Egy brit felmérés szerint például a brit fiatalok 61 százaléka használ közösségi oldalakat már 12 évesen is. Az egyik cél az, hogy ezt többet ne lehessen megtenni: egy felmerült javaslat szerint például a techcégek felhasználói adatbázisát vetnék össze az állami szervek birtokában lévő adatokkal.

A törvénytervezeten a belügyminisztérium dolgozik, és még nem világos, hogyan tudnák kötelezővé tenni az életkor ellenőrzését az oldalak számára. A kiszivárgott hírekre reagálva a minisztériumból annyit közöltek, hogy a változtatások kitalálásának korai szakaszában tartanak még, és együtt akarnak működni a techcégekkel, hogy közösen találjanak megoldásokat e problémákra. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.