Most éppen vemhes (!) bálnákat mészároltak le "kutatási céllal" a japánok

külföld
2018 május 30., 10:02
comments 130
Ilyen bálnákból mészárolt le 122 terhes tehenet a japán "tudományos" bálnavadászflotta 2018-ban.
photo_camera Ilyen bálnákból mészárolt le 122 vemhes tehenet a japán "tudományos" bálnavadászflotta 2018-ban. Fotó: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH/AFP

A japánok valamiért ragaszkodnak hozzá, hogy minden évben lemészárolhassanak egy csomó bálnát. A bálnavadászatot ugyan nemzetközi egyezmények tiltják, de Japán ez alól rendszerint mentességet kér, hogy úgymond "tudományos céllal" mégis kinyírhasson egy csomó bálnát. A "programról" szóló, most nyilvánosságra került beszámolójukból kiderült, hogy idén tudományos célból

122 vemhes bálnát is lemészároltak;

illetve, ha már ennyire belejöttek, még 53 bálnaborjút is.

"Nem mintha szükség lett volna ilyenre, de ez újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire borzalmas és szükségtelen a japán bálnavadászat, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt évek kutatásai már bizonyították, hogy az állatok leölése nélkül is elérhetők az eredmények.

Japán "tudományos" bálnavadászatáról amúgy a hágai Nemzetközi Törvényszék már 2014-ben kimondta, hogy az valójában kereskedelmi célú, ezért le kell állítani. A japán kormány vitatja ezt, közben pedig állami támogatásból tartja életben a japán bálnavadász flottát. A bíróság ítéletére válaszul nemhogy beszüntette volna a vadászatot, hanem újrakezdte a "tudományos" gyilkolást, évi 333 bálna leölését engedélyezve. Egyben a továbbiakban nem hajlandó elismerni a Nemzetközi Törvényszék illetékességét bálnavadászati kérdésekben. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.