Az amerikai hadseregben bevezették a tartós pizzát

Harminc éve kérik az amerikai katonák, hogy a pizza is a hadi ellátmány része legyen. De ez legfeljebb első blikkre egyszerű kérés. Frontkörülmények között természesen szóba sem jöhet a friss tészta meg az igényes feltét: a katonai pizza csakis zacskós készétel, szakirányú rövidiítéssel MRE lehet. Az amerikai hadsereg sztendrdjei szerint ahhoz, hogy egy élelmiszer MRE kategóriát lehessen, 27 fok alatt, hűtés nélkül tárolva három évig ehetőnek kell maradnia. 

Könnyű belátni, hogy pont abból az ételfajtából, amiből már a tizenöt perces sem elég friss és gusztusos, nem könnyű három évnél is tovább fogyasztható, zacskós verziót fejleszteni. A kísérletek több év után zsákutcába is látszottak futni: a próbapizza nem rohadt meg ugyan, viszont furtonfurt megbarnult. A hadsereg élemiszervegyészei szerint a minősége ezzel nem romlott, egészségügyi kockázatot nem jelentett, de kétségtelenül undorítóan nézett ki. De semmiképpem sem étvágygerjesztően.  

A kudarc miatt 2017-ben kénytelenek voltak bejelenteni, hogy a hadipizza premierjét bizonytalan időre elhalasztják. 

Ám ekkor, szinte az utolsó pillanatban váratlanul megtalálták a megoldást: a tésztához kevés rozmaringkivonatot adagolva megszűnt a barnulás. Hogy hogyan lehetett egy minimum hároméves folyamatot hirtelen így lemodellezni? Na, ezt én sem értem, de nekik sikerült, mert hiába a korábbi szomorú bejelentés, most már azt közölték, hogy idén év vége felé pár egység  már próbaképpen pizzázhat, 2019-ben pedig már a teljes hadsereg menüjén ott lesz a tartós pizza.

Egyelőre egyfajta, pepperónis verzió létezik, de ígérik, hogy további feltéteket is ki fognak kísérletezni.

(via Business Insider)


Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.