Cicaharc: megint egymásnak esett George Hemingway és Orbán Honvéd-utáló zsebfőszerkesztője

sport
2018 június 02., 12:03
comments 128

Régi, a kívülállók számára már eddig is rengeteg felhőtlen mulatsággal járó konfliktus Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Honvéd focicsapatának nyilvános gyűlölködése. A konfliktus alapja az, hogy az Orbán Viktor által alapított felcsúti fociakadémia - a semleges kívülállók és a Honvéd-drukkerek szemében nyilvánvaló módon - ellopta magának az őskisspesti Puskás Ferenc nevét, akinek természetesen semmi köze Felcsúthoz. Mármint azon kívül, hogy az ott lakó és korábban az Akadémiának dolgozó Szöllősi lett az elmúlt évek során Puskás hagyatékának hazai gondozója. Szöllősi, amellett, hogy az Akadémia egykori alkalmazottja, 47 százalékos a Puskás nevét forintosító puskas.com Kft.-ben.

A Honvéd drukkerei a "lopás" felett érzett dühüknek többször is skandálás formájában adtak hangot, amire a felcsúti klub és Szöllősi beszólásokkal reagáltak.

Egy interjúban Szöllősi például klasszikus futballkocsma-stílusban tudatlanozta le George Hemingwayt:

"Egyébként pedig a Honvéd tulajdonosa mit tesz klubja többi legendás játékosa, Grosics, Kocsis Lajos, Tichy vagy Détári sikereinek emlékéért? Semmit! Mert őt nem érdekli a Honvéd múltjából semmi, ami őelőtte volt, nem is sokat tud róla persze."

A mostani ütésváltás azzal kezdődött, hogy a Sport - elvileg hírcikket - közölt arról , hogy ki igazolhat el a Honvédből. A cikk azonban tele volt kívülállóként nehezen érthető,  szemétkedő kiszólásokkal és nem hírszerű elemekkel. Gróf Dávid kapusról például ezt írták, hogy

"Az azonban megnehezítheti a külföldre vágyó játékos helyzetét, hogy úgy tudjuk, a kispesti vezetőség nagyon magas, a reális összeg körülbelül két és félszeresét szabta meg kivásárlási árként."

Honnan tudná a cikk szerzője, hogy mi Gróf Dávid vagy bárki más “reális ára”? Sehonnan, hiszen ez a fogalom nem létezik, reális ár az, amit ki is fizetnek valakiért. A cikk ráadásul nem említ sem konkrét árat, sem forrást.

A legdurvább mindenképpen ez kissé érthetetlen beszólás volt a cikkben:

"Supka Attila vezetőedző kihozta az együttesből a maximumot, hiszen ha a kispadra nézett, leginkább csak gyerekeket láthatott rajta, a szakember nemigen dolgozhatott olyan népes kerettel, mint a legtöbb vetélytársa."

A “gyerekek” a Honvéd akadémiájának a növendékei. Fiatal magyar focistákat a koruk miatt semmilyen újságban nem szoktak becsmérelni, sportlapban főleg nem. A cikk végén ráadásul - természetesen forrás nélkül - arról értekeztek, hogy a Honvédnak anyagi nehézségei vannak és nem fizet a játékosainak.

Bár a cikket nem Szöllősi György, hanem Cserháti András jegyezte, a Honvéd a válaszközleményében úgy ugrott neki a Sport főszerkesztőjének, mint egyszeri balszélső a tippmixirodának:

"A Nemzeti Sport 2018. június 1-i számában cikk jelent meg „Ködös jövő” címmel. Köztudott, hogy a napilapot a Budapest Honvéd FC legnagyobb gyűlölőjeként számon tartott Szöllősi György jegyzi főszerkesztőként, aki egy régebbi írásában torzszülöttnek nevezte Magyarország egyik legpatinásabb klubját. A holnapi kulcsfontosságú mérkőzés előtt az ilyen torzításokkal és féligazságokkal teli cikk kizárólag csapatunk egységének meggyengítését célozhatja. Ezért úgy gondoljuk, helyes, ha átirányítjuk a figyelmet a tényekre."

A nagyszerű felvezetés után a közlemény bekezdésről bekezdésre igyekszik cáfolni az NS-cikk lényegében összes állítását, kivéve azt, hogy Ikenne-King és Bobál a szerződése lejártával máshová igazolhat. 

George Hemingway a jelek szerint egyáltalán nem gondolja úgy, hogy Grófot túlárazták volna:

"A rosszízű megjegyzés, hogy egyik játékosunkért az értéke két és félszeresét kérjük, hazugság, mert még eddig a játékossal kapcsolatban senkitől semmit sem kértünk, nemhogy egy megnevezett összeget."

Óriási ferdítésnek nevezik a pénzhiányról szóló részt:

"A meccsek után járó győzelmi prémiumokat a klub csoportosítva fizeti ki. Azt mondani, hogy a klub „tartozik” a játékosoknak, az ugyanolyan, mintha azt mondanánk június 8-án, hogy a klub tartozik a májusi bérrel. Óriási ferdítés lenne, de tulajdonképpen igaz, mert 10-én fizetünk. A győzelmi prémiumok utolsó csoportját a bajnokság befejezése után, június 20-án fizetjük ki a játékosoknak."

A legjobban azért a kétségkívül gyerekezős megjegyzésen akadtak ki. 

"A kifejezés, hogy a kispadon csak „gyerekek ülnek”, a cikk rosszindulatú kontextusában legalábbis szánalmas. Az író azt sugallja, hogy a Magyar Futball Akadémia végzős vagy végzett növendékei nem ülhetnek egy NB I-es csapat padján. Tényleg ennyire rossz, ha egy kiemelkedő magyar klub próbál magyar fiatalokat integrálni a csapatba?"

Szó mi szó, ironikus is, hogy pont az a Felcsútról szerkesztett Sport használja szitokszóként a “gyereket”, ahol állítólag csak amiatt hoztak létre NB1-es csapatot, hogy az akadémistáikat ott futtassák, majd ehhez képest a valóságban nemhogy magyar fiatalok, de magyarok is alig játszanak az összevásárolt légióscsapatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.