Lemondott a jordániai miniszterelnök

A jordániai biztonsági erők hatvan embert vettek őrizetbe törvénysértések gyanújával a hétvégén lezajlott kormányellenes tüntetéseken – közölte a jordániai rendőrfőkapitány.

Fadil al-Hamúd vezérőrnagy sajtótájékoztatón elmondta: a tiltakozó akciók idején a biztonsági erők 42 tagja sebesült meg, egy részük a rájuk kilőtt tűzijátéktól. A hatóságok ellenőrzésük alatt tudták tartani a helyzetet – mondta.

Tüntetők lökdösődnek rendőrökkel a miniszterelnöki iroda előtt Ammánban 2018. június 1-én.Fotó: Stringer/AFP

Több ezren tiltakoztak szombaton és vasárnap is Ammánban a kormány megszorító intézkedései ellen, a miniszterelnök távozását követelve. A több napja tartó tüntetéseket az váltotta ki szombaton, hogy Hani al-Mulki miniszterelnök nem volt hajlandó elvetni a személyi jövedelemadó és a társasági adó növelésére vonatkozó törvényjavaslatot. A kormányfő viszont II. Abdalláh király „tanácsára” már pénteken bejelentette, hogy elállnak a benzin és az elektromos áram árának emelésétől.

Az ország több városában is tartottak hasonló megmozdulásokat. A jordániai kormány január óta több döntést is hozott a költségvetési deficit csökkentése érdekében, például megszüntették a kenyér állami támogatását.

Névtelenül nyilatkozó politikai tisztségviselők szerint II. Abdalláh király várhatóan a nap folyamán felkéri majd Mulki miniszterelnököt a lemondásra, hogy ezzel enyhítse a gazdasági programja kiváltotta feszültséget, ami több éve nem tapasztalt hevességű tiltakozási hullámhoz vezetett Jordániában. Az illetékesek hozzátették: az uralkodó meghallgatásra a palotájába hívatta a kormányfőt.

Hani al-Mulki jordániai miniszterelnök végül benyújtotta a lemondását a királynak, aki Omár ar-Razzázt kérte fel egy új kabinet alakítására.

A vállalkozásbarát politikusnak számító Mulkit 2016 májusában nevezte ki az uralkodó a miniszterelnöki tisztségre, hogy élessze újjá a hásimita királyság lanyha gazdaságát, amire súlyosan kihatnak a térségbeli válságok is. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.