A Microsoft 7,5 milliárd dollárért veszi meg a GitHubot

Több 444 videó?
Szeretném

Napok óta szóltak arról híresztelések, hogy a techóriás készül a felvásárlásra, hétfőn pedig a Microsoft meg is erősítette, hogy megveszik a sok millió felhasználóval rendelkező nyílt forrású közösségi kódtárhelyét. 

Ez a Microsoft második nagyobb felvásárlása, mióta Satya Nadella vezeti a céget: két évvel ezelőtt a LindedIn-t vették meg 26,2 milliárd dollárért. 

A GitHub ma a legnépszerűbb kódkönyvtár az interneten, rengeteg fejlesztő és vállalat használja az óriási adatbázisát, az Apple, az Amazon, a Google is a felhasználók között van. A több mint 85 millió kódtárat tartalmazó felületet, ami központosított verziókezelést is kínál a felhasználóknak, a jövőben a Xamarin alapítója, Nat Friedman vezeti majd, aki a Microsoft felhő- és AI-szolgáltatásokért felelős vezetőjének, Scott Guthrie alá tartozik majd. 

A Microsoft tavaly decemberben lőtte le saját szolgáltatását, a Codeplex-et, ami a GitHub riválisa lett volna, azóta pedig fokozatosan egyre több forráskódot vittek fel a GitHubra: jelenleg több mint ezer fejlesztőjük használja a tárhelyet. 

A vállalat az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a nyílt forráskódú eszközök fejlesztésére, ami nyilván szorosan összefüggött a felhőszolgáltatások egyre fontosabbá válásával. 

Ahogy a Verge cikke fogalmaz, sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy ebből a felvásárlásból mi fog majd következni, hogyan fog kinézni a jövőben a GitHub és hogy a felület meg tudja-e majd tartani eddigi népszerűségét. A LinkedIn esetében a Microsoft már egyszer bizonyította, hogy fel tudnak úgy vásárolni egy szolgáltatást, hogy a változás ne legyen túl hangsúlyos, és ne riasszák el a felhasználókat a tulajdonosváltással, vélhetően hasonló stratégiára lesz most is szükségük.