Állítólag előkerülhet Frida Kahlo több mint hatvan évvel ezelőtt eltűnt remekműve

MŰVÉSZET
2018 június 04., 17:11
comments 45

Több mint hatvan éve nem tudni, hol lehet Frida Kahlo legjelentősebb műve, a La Mesa Herida (A sérült asztal) című alkotás. A Kahlo életművét kutató szakértők szerint egyértelműen ez lehet a mexikói festőnő legjelentősebb műve, és nyilván az eltűnése miatt is kiemelt jelentőségre tett szerint az életműben. 

Kahlo és a legendás festmény 1941-ből
photo_camera Kahlo és a legendás festmény 1941-ből Fotó: Courtesy of Cincinnati Art Museum

A művet Kahlo a Szovjetuniónak adományozta, utoljára Varsóban látták, amikor 1955-ben kiállították. Onnan elvileg Moszkvába indult el, de azóta nem tudni semmit a hollétéről. A festmény után évtizedek zajlanak nyomozások, művészettörténészek sora próbálta meg fellelni a képet, még amerikai és európai múzeumok, vámhivatalok és archívumok sokaságát túrták fel, hogy hátha valami kiderül a sorsáról. 

Az Art Newspaper most arról ír, hogy egy mexikói nyomozó, Raúl Cano Monroy azt állítja, hogy új nyomokat fedezett fel, miután alaposan elmélyedt a mexikói művészetet nemzetközi terepen propagáló egykori intézet ötvenes évekbeli archívumában. 

A festmény fotók alapján készült reprodukciója
photo_camera A festmény fotók alapján készült reprodukciója

Cano most abban bízik, hogy öt éven belül rá fog akadni a festményre, ami persze arra utal, hogy annyira nem lehet forró ez a nyom, de a Kahlo-rajongókat így is feldobta a hír. 

Az eltűnt festmény Kahlo legnagyobb képe lehetett, 1,2 méterszer 2,4 méteres, és a negyvenes években több fotó is készült róla. A mexikói festő az utóbbi években ismét nagyon népszerűvé vált, érezhetően megnőtt az érdeklődés festményeinek személyes hangvétele és mély szimbolikája miatt. 

A meggyőződéses kommunista Kahlo a barátsága jeléül küldte a képet a Szovjetuniónak, ott azonban nem aratott sikert: korabeli feljegyzések szerint a szürreális művet a dekadens burzsoá formalizmus egy esetének tartották, és nem támogatták a bemutatását. 1954-ben, épp Kahlo halálának évében Varsóban mégis bemutatták, más mexikói festők műveivel együtt, és a kiállítás hatalmas siker lett. A festmény utána turnéra indult volna, ekkor tűnt el rejtélyes körülmények között.

Kapcsolódó jó hír, hogy hamarosan jön az első hazai Kahlo-kiállítás, júliustól a Magyar Nemzeti Galériában lesznek láthatóak festményei.  (Art Newspaper)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.