Trump berlini nagykövete: Segíteni akarom az európai konzervatívokat

Több 444 videó?
Szeretném
Richard GrenellFotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Richard Grenell, Donald Trump berlini nagykövete elég egyértelműen foglalt állást a Breitbartnak adott interjúban arról, mennyire aktív szereplője akar lenni az európai politikai életnek. Azt mondta, segíteni akarja az európai „konzervatív hullámot” és annak vezetőit. 

„Sok konzervatív kapcsolatom van Európa-szerte, akik mind azt mondják, hogy épp újraéled a mozgalom”, 

mondta. Szerinte most különösen erős hulláma van a konzervatív politikának a baloldal politikai bukása miatt.

„Nagyon izgalmas idők ezek. Sok tennivalónk van még, de Donald Trump választási győzelme erőt adott az embereknek, hogy kimondják: nem engedik meg a politikai osztálynak, hogy előre eldöntsenek választásokat.”

Grenell szerint a nyerő stratégia az, ha a konzervatív ügyekre fókuszálnak, amik az egyszerű emberek, a csendes többség életét teszik jobbá. Szerinte óriási támogatottsága van azoknak a jelölteknek, akik konzisztens konzervatív politikai javaslatokat tudnak megfogalmazni migráció, adó és bürokráciacsökkentés ügyében.

Kifejezetten meg is nevezte Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki 

szerinte egy rocksztár,

és nagy Grenell a nagy rajongója.

Nicholas Burns volt amerikai diplomata válaszul azt írta, a nagykövetek számára az egyik alapvető szabály, hogy ne akarjanak beleavatkozni a fogadó ország politikájába.

Matthieu von Rohr, a Spiegel egyik vezető szerkesztője szerint pedig Grenell egyértelművé tette, hogy valójában politikai aktivista.

Grennel korábban a Fox News-nál dolgozott, és már kinevezése első napján diplomáciai botrányt kavart: megérkezésekor rögtön kiposztolta, hogy az Iránban jelenlévő német vállalatoknak azonnal be kell fejezniük ott a tevékenységüket. Az pedig elég szokatlan gesztus, hogy egy szövetséges ország nagykövete arra utasítsa a másik ország vállalatait, hogy hol, és hol ne üzleteljenek. (Breitbart, Politico)