Trump berlini nagykövete: Segíteni akarom az európai konzervatívokat

külföld
2018 június 04., 10:45
comments 125
photo_camera Richard Grenell Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Richard Grenell, Donald Trump berlini nagykövete elég egyértelműen foglalt állást a Breitbartnak adott interjúban arról, mennyire aktív szereplője akar lenni az európai politikai életnek. Azt mondta, segíteni akarja az európai „konzervatív hullámot” és annak vezetőit. 

„Sok konzervatív kapcsolatom van Európa-szerte, akik mind azt mondják, hogy épp újraéled a mozgalom”, 

mondta. Szerinte most különösen erős hulláma van a konzervatív politikának a baloldal politikai bukása miatt.

„Nagyon izgalmas idők ezek. Sok tennivalónk van még, de Donald Trump választási győzelme erőt adott az embereknek, hogy kimondják: nem engedik meg a politikai osztálynak, hogy előre eldöntsenek választásokat.”

Grenell szerint a nyerő stratégia az, ha a konzervatív ügyekre fókuszálnak, amik az egyszerű emberek, a csendes többség életét teszik jobbá. Szerinte óriási támogatottsága van azoknak a jelölteknek, akik konzisztens konzervatív politikai javaslatokat tudnak megfogalmazni migráció, adó és bürokráciacsökkentés ügyében.

Kifejezetten meg is nevezte Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki 

szerinte egy rocksztár,

és nagy Grenell a nagy rajongója.

Nicholas Burns volt amerikai diplomata válaszul azt írta, a nagykövetek számára az egyik alapvető szabály, hogy ne akarjanak beleavatkozni a fogadó ország politikájába.

link Forrás

Matthieu von Rohr, a Spiegel egyik vezető szerkesztője szerint pedig Grenell egyértelművé tette, hogy valójában politikai aktivista.

link Forrás

Grennel korábban a Fox News-nál dolgozott, és már kinevezése első napján diplomáciai botrányt kavart: megérkezésekor rögtön kiposztolta, hogy az Iránban jelenlévő német vállalatoknak azonnal be kell fejezniük ott a tevékenységüket. Az pedig elég szokatlan gesztus, hogy egy szövetséges ország nagykövete arra utasítsa a másik ország vállalatait, hogy hol, és hol ne üzleteljenek. (Breitbart, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.