Egy francia nekiindult, hogy átússza a Csendes-óceánt

sport
2018 június 05., 05:26
comments 171

9000 kilométeres úszásra indult Japánból az 51 éves Ben Lecomte. A francia férfi tervei szerint napi nyolc órákat úszva fél év alatt érne át az Egyesült Államokba. Rendkívüli vállalkozásával a klímaváltozásra akarja felhívni a figyelmet. Egy kutatócsoport kíséri majd az útján, ők az óceánt ellepő műanyaghulladékról és a fukushimai atomszennyezés hatásairól is adatokat gyűjtenek majd amellett, hogy megfigyelik, milyen hatással van Lecomte szívére az extrém megterhelés.

Ben Lecomte Japánban, mielőtt 9000 kilométeres útra indult volna, úszva.
photo_camera Ben Lecomte Japánban, mielőtt 9000 kilométeres útra indult volna, úszva. Fotó: MARTIN BUREAU/AFP

Az Egyesült Államokban élő, de francia állampolgárságú Lecomte napi több órás, nyílt vízi úszásokkal készült az óceánátúszásra. Útja során komoly veszélyek leselkednek rá cápáktól mérgező medúzákon át a rendkívül hideg vízig. És ezek csupán a fizikai veszélyek, a pszichológiaiakra vizualizációs és disszociációs gyakorlatokkal készült. "A szellemi felkészülés még a fizikainál is fontosabb. Mindig törekedni kell rá, hogy valami pozitívra gondoljak. Ha nincs mivel elfoglalni az agyam, akkor spirálba kerülök, ekkor kezdődnek a bajok" - mondta Lecomte az AFP-nek.

Lecomte mostani úszására már hat éve készül, de a terv még régebben megfogalmazódott benne. Pedig amikor 1998-ban 73 nap alatt átúszta az Atlanti-óceánt, a 6400 kilométer megtétele után partot érve első szavai azok voltak, hogy "ezt soha többé". "Nem tartott sokáig meggondolnom magam. Három-négy hónappal később már a következő kalandomon gondolkodtam".

Ben Lecomte már útban az Egyesült Államok partjai felé.
photo_camera Ben Lecomte már útban az Egyesült Államok partjai felé. Fotó: MARTIN BUREAU/AFP

Lecomte-ra a következő hónapokban elég utalmas napi rutin vár. Nyolc órát fog úszni, majd a kísérőhajó fedélzetén étkezik és alszik, hogy aztán újra vízbe ugorjon. Az út során napi nyolcezer kalóriát fog fogyasztani, mindezt teljesen cukormentesen. "A kalória nagy részét zsírban gazdag ételekből fedezem" - mondta. Kísérőhajója GPS-es nyomkövetővel van felszerelve, így weboldalán követni lehet, hogy hol tart. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.