Több mint 1 év börtönt kapott a török karikaturista egy „sértő” Erdogan-kép miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

1 év 2 hónap és 15 nap börtönbüntetésre ítéltek egy karikaturistát Törökországban, amiért az Aydınlık egy 2015-ös kiadványában gúnyos, vagy ahogy az ítélet szól, „sértő” képet jelentetett meg Recep Tayyip Erdogan török elnökről.

A 69 éves Kuri Nurtcebét június 4-én tartóztatták le a hatóságok. A művész ügyvédje a Hürriyetnek beszélt arról, hogy fellebbeztek ugyan az ítélet ellen, de azt most hétfőn a legfelsőbb bíróság is megerősítette és a rendőrök őrizetbe vették Nurtcebét az északnyugati Yalova tartományban és azonnal fegyházba is szállították. 

Ahogy közelednek az előrehozott választások, úgy pörög fel újra a török igazságszolgáltatás. Nemrég a népdalénekes Suavit ítélték közel egy éves börtönre Nurtcebéhez hasonló indokok miatt, igaz az ő büntetését végül pénzbírságra mérsékelték, Zuhal Olcsay énekes viszont nem úszta meg, és sértő szövegek miatt 10 hónapot kapott. 

Arról, hogy Erdogan miért megfélemlítéssel készül rá a nyári választásokra, itt írtunk részletesen. (Hürriyet)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.