Több mint 1 év börtönt kapott a török karikaturista egy „sértő” Erdogan-kép miatt

külföld
2018 június 05., 18:26
comments 187

1 év 2 hónap és 15 nap börtönbüntetésre ítéltek egy karikaturistát Törökországban, amiért az Aydınlık egy 2015-ös kiadványában gúnyos, vagy ahogy az ítélet szól, „sértő” képet jelentetett meg Recep Tayyip Erdogan török elnökről.

link Forrás

A 69 éves Kuri Nurtcebét június 4-én tartóztatták le a hatóságok. A művész ügyvédje a Hürriyetnek beszélt arról, hogy fellebbeztek ugyan az ítélet ellen, de azt most hétfőn a legfelsőbb bíróság is megerősítette és a rendőrök őrizetbe vették Nurtcebét az északnyugati Yalova tartományban és azonnal fegyházba is szállították. 

Ahogy közelednek az előrehozott választások, úgy pörög fel újra a török igazságszolgáltatás. Nemrég a népdalénekes Suavit ítélték közel egy éves börtönre Nurtcebéhez hasonló indokok miatt, igaz az ő büntetését végül pénzbírságra mérsékelték, Zuhal Olcsay énekes viszont nem úszta meg, és sértő szövegek miatt 10 hónapot kapott. 

Arról, hogy Erdogan miért megfélemlítéssel készül rá a nyári választásokra, itt írtunk részletesen. (Hürriyet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.