Óriási siker: Európában nálunk van messze a legtöbb nagy comb- és lábszáramputáció

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóiratának (European Journal of Vascular and Endovascular Surgery) legfrissebb elemzése szerint még mindig Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat – számolt be a „riasztó európai jelentésről” a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

A vizsgálatban résztvevő országok közül Magyarországon messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese, ami Szlovákia eredményét is alulmúlja.

A társaság azt írja, egyértelmű az összefüggés a dohányzás, a várható életkor, az egészségügyre fordított összeg és a magas amputációs arány között.

A nagy amputációt követő halálozás tekintetében is listavezetők vagyunk: az ilyen beavatkozások után itthon minden 5. beteg meghal a kórházban. Ez a halálozási arány a legkedvezőbb finn adatok háromszorosa.

Egy 2015-ben megjelent, a magyar amputációs helyzetet feldolgozó hazai elemzés adataihoz képest nincs előrelépés. Dr. Szeberin Zoltán, a MAÉT elnöke a megoldást az érbetegellátás többszintű fejlesztésében látja a végtagok megmentése érdekében, aminek a lényege az érgyógyászati centrumok átalakítása és a finanszírozás javítása.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.