Inkább levágják a lábad Magyarországon, minthogy meggyógyítsanak

Tbg
Egészségügy
2016 október 21., 06:59

Még mindig háromszor több amputációt végeznek el Magyarországon, mint az Unióban, az arány pedig nem változik, írja a Magyar Hírlap a a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetére hivatkozva.

Azért amputálnak sokat Magyarországon mert egyszerűen „ez éri meg” a rendszernek. A rekonstrukciós érműtétekért a kórházak nem kapnak annyi támogatást, mint az amputációért.

photo_camera Amputáció 1540-ben. (Wikipédia)

Mint a Reszasz közleményében fogalmaz:

„Az egyik legjellemzőbb adat – olvasható –, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért.”

A Reszasz hiába hívta fel a figyelmet a problémára, egyelőre nem értek célt egészségügyi kormányzatnál. (Magyar Hírlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.