Soros György bukkant fel befektetőként az amerikai szupersztárló mögött

ÁLLAT
2018 június 10., 12:59
comments 77

A New York Times írt hosszú portrét az Egyesült Államok jelenleg tán leghíresebb lováról, Justifyról. A ló szombaton simán nyerte a Belmont Stakes elnevezésű versenyt, és ezzel az amerikai lóversenysportban több mint 150 év alatt ő lett a tizenharmadik ló, amelyik megnyerte a Három koronát, azaz hároméves telivérként Belmont mellett győzni tudott a Kentucky Derby-n, és a Preakness Stakes-i versenyen is. 

A ló portréja azért is volt izgalmas a lap számára, mivel a szaporítójogokat egy hármas csoport tulajdonolja: 60 százalékát az ország legnagyobb lótenyésztési szereplője, a WinStar Farm, 25 százalékot a China Horse Club, 15 százalékot pedig egy rejtélyes vállalat, melyben Soros György közvetlen vezető munkatársai töltenek be fontos funkciókat. 

photo_camera Justify Fotó: Jim McIsaac/AFP

A lap arról ír, hogy Soros szerepe a ló mögött idáig alig volt észrevehető, csak a háttérben jelentek meg a milliárdoshoz köthető szervezetek. Befektetési vállalata, a Soros Fund Management még 2008-ban szállt be egy nemzetközi tenyésztői és versenyszférába, és a versenylovakért felelős szervezet élére Soros régi bizalmas munkatársai kerültek. 

Az SF Bloodstock és SF Racing többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Angliában, Írországban és Franciaországban is tenyészt lovakat. Azt nem lehet tudni, hogy Soros mekkora vagyont áldozott eddig a versenylovak tenyésztésére. 

Ugyanakkor az is biztos, hogy rengeteg pénzt lehet keresni ezzel a befektetéssel. Már Justify legutóbbi győzelme után felmerült a pletyka, hogy 60 millió dollárt ajánlottak a ló tenyésztési jogaiért, és a Három korona behúzásával ez az ár akár 25 millió dollárral is megugorhat. 

Hogy mekkora pénzek mozognak ebben a sportágban, azt jól mutatja Amerikai Fáraó esete: a telivér 2015-ben nyerte meg a Hármas Koronát, 37 évvel azután, hogy egy ló képes lett volna erre. A ló jelenleg a Justify iránt is érdeklődő Coolmore Kentuckyban lévő farmján tölti a tavaszait, majd átutaztatják Ausztráliába ősszel. Az amerikai évek alatt 200 ezer dollárt is megért egy csikó, amit ő nemzett, és mivel több mint 150 csikóhoz volt köze, 35 millió dollárnyi bevételt hozott össze. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.