Soros György bukkant fel befektetőként az amerikai szupersztárló mögött

A New York Times írt hosszú portrét az Egyesült Államok jelenleg tán leghíresebb lováról, Justifyról. A ló szombaton simán nyerte a Belmont Stakes elnevezésű versenyt, és ezzel az amerikai lóversenysportban több mint 150 év alatt ő lett a tizenharmadik ló, amelyik megnyerte a Három koronát, azaz hároméves telivérként Belmont mellett győzni tudott a Kentucky Derby-n, és a Preakness Stakes-i versenyen is. 

A ló portréja azért is volt izgalmas a lap számára, mivel a szaporítójogokat egy hármas csoport tulajdonolja: 60 százalékát az ország legnagyobb lótenyésztési szereplője, a WinStar Farm, 25 százalékot a China Horse Club, 15 százalékot pedig egy rejtélyes vállalat, melyben Soros György közvetlen vezető munkatársai töltenek be fontos funkciókat. 

JustifyFotó: Jim McIsaac/AFP

A lap arról ír, hogy Soros szerepe a ló mögött idáig alig volt észrevehető, csak a háttérben jelentek meg a milliárdoshoz köthető szervezetek. Befektetési vállalata, a Soros Fund Management még 2008-ban szállt be egy nemzetközi tenyésztői és versenyszférába, és a versenylovakért felelős szervezet élére Soros régi bizalmas munkatársai kerültek. 

Az SF Bloodstock és SF Racing többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Angliában, Írországban és Franciaországban is tenyészt lovakat. Azt nem lehet tudni, hogy Soros mekkora vagyont áldozott eddig a versenylovak tenyésztésére. 

Ugyanakkor az is biztos, hogy rengeteg pénzt lehet keresni ezzel a befektetéssel. Már Justify legutóbbi győzelme után felmerült a pletyka, hogy 60 millió dollárt ajánlottak a ló tenyésztési jogaiért, és a Három korona behúzásával ez az ár akár 25 millió dollárral is megugorhat. 

Hogy mekkora pénzek mozognak ebben a sportágban, azt jól mutatja Amerikai Fáraó esete: a telivér 2015-ben nyerte meg a Hármas Koronát, 37 évvel azután, hogy egy ló képes lett volna erre. A ló jelenleg a Justify iránt is érdeklődő Coolmore Kentuckyban lévő farmján tölti a tavaszait, majd átutaztatják Ausztráliába ősszel. Az amerikai évek alatt 200 ezer dollárt is megért egy csikó, amit ő nemzett, és mivel több mint 150 csikóhoz volt köze, 35 millió dollárnyi bevételt hozott össze. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.