Soros: Nem vonulok vissza, kettőzött erővel folytatom

A Washington Post közölt hosszú beszélgetést, illetve portrét Soros Györggyel. (A napokban napvilágra került lóüzletét nem említették a cikkben.)

A cikk fő témája az elmúlt évek világpolitikai folyamatai voltak, amivel kapcsolatban Soros azt mondta a lapnak, hogy ami csak rosszul sülhetett el, az rosszul sült el. Trump megválasztása és a brexit mellett Soros maga is választások politikai célpontja lett, ahogy a cikk fogalmaz, Kaliforniától Magyarországig. 

Az interjúban a 87 éves milliárdos arról beszélt, hogy az általa képviselt ügyekkel szemben feléledő nacionalista érzület nem arra ösztönzi őt, hogy visszavonuljon, hanem épp ellenkezőleg: még inkább képviselni fogja az ügyeit. 

'Minél nagyobb a veszély, a fenyegetés, annál inkább úgy érzem, hogy szembe kell szállnom vele', mondta zürichi interjújában. Kettőzött erővel fogja folytatni, amit elkezdett, tette még hozzá. 

Beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a számára, hogy hatékonyan szólaljon fel, mivel a szavait ki lehet ragadni a kontextusukból, és ellene felhasználni. 

Elismerte azt is, hogy nem számított Trump győzelmére, a saját buborékában élt a kampány során. 

Az interjú jelentős részében amerikai belpolitikai kérdésekről beszélt, de szóba került az Open Society Foundation kérdése is: Soros alapítványa jelenleg a világ száz országában van jelen, évi 940 millió dollárból működnek, és a szervezet elmondása szerint fő tevékenységük a liberális szabadságjogok, például a szabad sajtó és választások érvényesülésének elősegítés. 

Egy ideig Soros volt a legnagyobb magánadakozó Oroszországban is, többek között kínzáselleni kezdeményezéseket pénzeltek az alapítvány elmondása szerint, de Putyin pár éve kiszorította tevékenységük egy jelentős részét. Az orosz államfő a héten arról beszélt egy interjúban, hogy Soros globális tevékenysége nagyban hasonlít arra a típusú politikai befolyásszerzésre, mint amivel az amerikai hírszerzés szokta Oroszországot vádolni. És miközben világszerte beavatkozik dolgokba, az amerikai külügy széttárja a karját, hogy nekik semmi közük ehhez, ez csak Soros személyes üzlete. 

Ennek kapcsán merült fel a cikkben röviden Magyarország esete is, ahol Orbán Viktor tervezi elfogadtatni a Stop Soros-törvényt, amivel a kormányprogramnak ellentmondó civil szervezeteket hallgattatná el. Soros az interjúban azt mondta, hogy fájdalmasan tisztában van azzal, hogy azok ellen az elképzelések ellen állnak ki (ezek a kormányok), melyeket ő képvisel. 

A cikkből az is kiderül, hogy Soros az USA-ban sokáig a republikánusok támogatójának számított, de 2003-ban, amikor George W. Bush megszállta Irakot, pártot váltott, és azóta a demokraták egyik legbőkezűbb támogatója lett. 

Az interjúból az is kiderül, hogy még üzletember korából ismerte Trumpot, aki egyszer arra kérte fel Sorost, hogy legyen bérlője egy épülő új New York-i irodaházának. De Soros nemet mondott, mert Trump kaszinói akkoriban anyagi gondokkal küzdöttek, és félt, hogy ez a kapcsolat ártana a reputációjának. 

Az interjú egy pontján Soros elmondta azt is, hogy büszke az ellenségeire. Ha végigtekint azon, hogy világszerte milyen ellenségei vannak, akkor tudja, valamit biztos jól csinált. 

További számos részlet a Washington Post hosszú cikkében

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.