Hitted volna: egyszerűen eltűnik a málna és a szeder Magyarországról az újfajta időjárás miatt

ÉLET
2018 június 11., 04:35

Sokkoló hírek a Magyar Időkből, de nem úgy, ahogy várnád:

  • A nyolcvanas években 7000 hektáron termeltek itthon málnát
  • Kétezer táján 1200-1400 hektáron
  • Ma már csak 100 hektáron
  • A termés mennyisége a későkádárista 40-60 ezer tonnáról annak kábé a századára, 6-800 tonnára zuhant

Te tüskés szárú úristen, vajon miért???

Az Időknek nyilatkozó Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szerint azért, mert

  • az elmúlt 10-15 évben úgy megváltozott a klíma, hogy azt egyszerűen nem bírja ki sem a málna, sem a szeder. (Ha minden így folytatódik, az unokáinknak olcsóbb lesz az elefántszörp, mint a málnaszörp! Utóbbit nem Apáti mondta, hanem mi.)
  • a málna és a szeder nem bírja a forró, száraz, aszályos nyarat
  • a fő baj itt az, hogy mindkét növény nyáron növeszti ki a következő évi termő hajtádsait. Ha forró és száraz a nyár, a jövő évnek annyi
  • ennél egyet utálnak jobban: ha a nagy melegben hirtelen sok csapadék hull és párás-meleg lesz az idő, ezt szereti ugyanis ellenségük, a szürkerothadás
  • aki megmaradhat, az a piros ribizli
  • a málna és szeder eltűnésének másik oka, hogy extrém munkaigényesek, miközben a munkaerő eltűnt
  • 1 hektár málna és a szeder munkaerőigénye 3-4 ezer munkaóra, a szántóföldi növények esetében ez alig 10-20 óra, de még az almáskertek is csupán 500-800 munkaóra

SZEVASZ MÁLNA, ÖRVENDTEM, SZEDER! 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.