Japán észak-koreai katonai létesítményeket megfigyelő műholdat lőtt fel

külföld
2018 június 12., 19:50
comments 57

Japán észak-koreai katonai létesítményeket megfigyelő műholdat bocsátott fel kedden egy H2A típusú rakétával - jelentette a Japán Űrügynökség (JAXA).

A rakétát a JAXA Kagosima prefektúrában lévő állomásáról, a Tanegasima Űrközpontból lőtték fel, helyi idő szerint délután fél kettő előtt néhány perccel.
A rakéta a tervezettnek megfelelően haladt, az adatgyűjtő műhold pedig rendben levált róla. 

link Forrás

A radaros felderítő műhold feladatai között van az észak-koreai rakétarendszer fejlődésének megfigyelése. A japán kormány jelenleg négy radaros és két optikai érzékelőkkel rendelkező típusú műholdat alkalmaz. Tokió célja, hogy ezek számát együttesen tízre növelje.

A radaros érzékelőkkel ellátott műholdakat nem befolyásolja az időjárás, képesek átlátni a felhőkön, és éjszaka is fotókat készíteni, az optikai műholdak pedig a földről az emberi szem érzékelésével azonos képek készítésére alkalmasak. 

1998-ban Észak-Korea műholdhordozó rakétát bocsátott fel, amelynek egyes részei elrepültek Japán felett. Ez késztette Japánt arra, hogy felderítő műholdakat gyártó programot indítson.

Szintén keddi hír, hogy a japán miniszterelnök dicséretesnek tartja Kim Dzsongun észak-koreai vezető ígéretét, hogy megszabadítja a Koreai-félszigetet az atomfegyverektől.

"Nagy jelentősége van annak, hogy Kim elnök világosan megerősítette Trump elnöknek a Koreai-félsziget atommentesítését" - mondta Abe Sindzó japán kormányfő kedden Tokióban a sajtónak, miután beszélt az amerikai elnökkel az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról.

Abe azt is kijelentette, hogy az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok ügyének megoldásához az Egyesült Államok erős támogatása szükséges.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden bejelentette, hogy kész hitelesítő szerepet vállalni az észak-koreai atomfegyverek leszerelési folyamatában, ha felkérik erre. Ez a további amerikai-észak-koreai tárgyalásoktól függ.

Az ügynökség vezetőjének bécsi nyilatkozata szerint a NAÜ szoros figyelemmel fogja követni a az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón elhatározott lépések végrehajtását. A NAÜ a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy hitelesíteni tudja egy megállapodás teljesítését a nukleáris anyagok és atomlétesítmények terén - írta Amano Jukija főigazgató.

A NAÜ ellenőrei többször is vizsgálódtak Észak-Koreában, de 2009-ben kiutasították őket, és azóta nem térhettek vissza. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.