Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezi meg a 2026-os foci vébét

A kép jobb szélén Gianni Infantino, a FIFA olasz elnöke, mellette Carlos Cordeiro amerikai, Decio de Maria Serrano mexikói, és Steve Reed kanadai szövetségi elnökFotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Egy nappal a 2018-as világbajnokság kezdete előtt, Moszkvában tartotta 68. kongresszusát a FIFA. 210 tagország küldöttei döntöttek arról, hogy hol rendezzék meg a 2026-os világbajnokságot. Az eseményen rövid beszédett mondott Vlagyimir Putyin orosz elnök is. 

2022-ben Katar adhat otthont a nemzetközi labdarúgás legrangosabb tornájának, 2026-ra pedig két jelölt maradt versenyben: Marokkó, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös pályázata. 

A közös amerikai pályázat 134 voksot kapott, míg Marokkó csak 65-öt, így 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezheti meg a vébét. 

A megjelentek közül végül egy küldött nem szavazott: a szövetségi kapitányt utolsó pillanatban menesztő spanyol szövetség visszalépett - ezzel Marokkó veszített egy biztos voksot.  

A FIFA illetékeseinek részletes értékelése is erősebbnek találta az amerikai pályázatot: az infrastrukturális és kereskedelmi szempontok alapján 500-ból 402 pontot kaptak, szemben a marokkóiak 274 pontjával. 

A szövetség szempontjából persze legalább ennyire fontos lehetett, hogy az amerikai kalkulációk 8 milliárd dollárnál is nagyobb nyereséggel kecsegtetnek, míg a marokkói pályázat „csak” 4,5 milliárd profittal számol. Az amerikaiak érthetően nagy erőkkel kampányoltak ezen a vonalon: a pályázat bemutatójában 11 milliárd dollár profit szerepelt 14 milliárdos árbevétel mellett.

Mexikó kétszer adott otthont már világbajnokságnak: 1970-ben és 1986-ban, az Egyesült Államok 1994-ben pedig minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságát rendezte meg. Marokkó most pályázott sorozatban negyedszer sikertelenül. 

Szakírók szerint az amerikai pályázat egyetlen nagy ellenfele az elnök Donald Trump külpolitikája volt. Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban három levelet is postázott Gianni Infantino FIFA-elnöknek, amiben biztosította őt afelőle, hogy kormánya bevándorlás- és vízumpolitikája nem befolyásolja majd a torna zökkenőmentes lebonyolítását.

Az amerikai-kanadai-mexikói közös pályázatot 2017 áprilisában nyújtották be a FIFA-hoz, három hónappal Trump elnöki beiktatása után. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.