Drasztikusnak tűnik, de szükséges a Pozsonyi úti fák "ifjítása"

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Petícióban tiltakoznak a Pozsonyi úti fák visszavágása ellen a környék lakói. Felhívásukban szakmaiatlansággal vádolták a Főkertet, ezért megkerestem a céget, hogy reagáljanak az állításokra.

Főkert közleményben válaszolt megkeresésünkre. Mint írják, a Pozsonyi úton "előre tervezett, az utca több szakaszára kiterjedő faápolási munkákat" végeztetnek "faápolási munkákra szakosodott" partnerükkel.

Közleményük szerint társaságuk "mintegy 183 ezer" budapesti fát kezel, jelenlegi kapacitásaikkal "évente mintegy 22-24 ezer fán tudunk beavatkozástokat végezni". Vagyis egy-egy fa esetén 7-8 évente van módjuk beavatkozásra, ezért "gyakran a lakosság számára valóban drasztikusnak tűnő beavatkozásokat is el kell végeznünk egy-egy fán, fasoron annak érdekében, hogy azok biztonsággal állományban tarthatók maradjanak a következő években".

A Főkert szerint a Pozsonyi úton a Randóti és a Bessenyei utca között "kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat" végeztetnek, melynek célja még "az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése".

A Radnóti utca és a Pozsonyi út kereszteződésében álló három japánakácon "ifjítási munkákat" végeznek, ezt a fák egészségi állapota tette szükségessé. A cég szerint a fák ezeket a "drasztikusnak tűnő, de szükséges, szakmailag indokolt beavatkozásokat jól tolerálják". Ilyenkor a beteg, elhalt, korhadt ágakat távolítják el.

"Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak" - írják a közleményben, amiben azt is megjegyzik, hogy a Főkert "sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota, illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokolt. És hogy mi az indokolt, azt szakembereik minden esetben előzetesen felmérik, minden egyes fa állapota alapján határozzák meg és ütemezik a szükséges feladatokat.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.