Drasztikusnak tűnik, de szükséges a Pozsonyi úti fák "ifjítása"

Budapest
2018 június 13., 08:10

Petícióban tiltakoznak a Pozsonyi úti fák visszavágása ellen a környék lakói. Felhívásukban szakmaiatlansággal vádolták a Főkertet, ezért megkerestem a céget, hogy reagáljanak az állításokra.

Főkert közleményben válaszolt megkeresésünkre. Mint írják, a Pozsonyi úton "előre tervezett, az utca több szakaszára kiterjedő faápolási munkákat" végeztetnek "faápolási munkákra szakosodott" partnerükkel.

Közleményük szerint társaságuk "mintegy 183 ezer" budapesti fát kezel, jelenlegi kapacitásaikkal "évente mintegy 22-24 ezer fán tudunk beavatkozástokat végezni". Vagyis egy-egy fa esetén 7-8 évente van módjuk beavatkozásra, ezért "gyakran a lakosság számára valóban drasztikusnak tűnő beavatkozásokat is el kell végeznünk egy-egy fán, fasoron annak érdekében, hogy azok biztonsággal állományban tarthatók maradjanak a következő években".

A Főkert szerint a Pozsonyi úton a Randóti és a Bessenyei utca között "kizárólag közlekedési űrszelvény biztosítási gallyazási munkákat" végeztetnek, melynek célja még "az épületek alsó szintjén a benapozottság elősegítése".

A Radnóti utca és a Pozsonyi út kereszteződésében álló három japánakácon "ifjítási munkákat" végeznek, ezt a fák egészségi állapota tette szükségessé. A cég szerint a fák ezeket a "drasztikusnak tűnő, de szükséges, szakmailag indokolt beavatkozásokat jól tolerálják". Ilyenkor a beteg, elhalt, korhadt ágakat távolítják el.

"Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak" - írják a közleményben, amiben azt is megjegyzik, hogy a Főkert "sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota, illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokolt. És hogy mi az indokolt, azt szakembereik minden esetben előzetesen felmérik, minden egyes fa állapota alapján határozzák meg és ütemezik a szükséges feladatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.