Angela Merkel összeveszett a belügyminiszterével a menekültügyi szabályozáson

külföld
2018 június 14., 14:01
comments 277

Elmérgesedett csütörtökön Angela Merkel német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer vitája a menekültügyi szabályozásról, az egyre súlyosabb konfliktus miatt még a szövetségi parlament (Bundestag) ülését is megszakították. Sajtóértesülések szerint a belügyminiszter megfenyegette Merkelt azzal, hogy akár az ő hozzájárulása nélkül, miniszteri hatáskörben valósítja meg terveit.

Seehofer pártja, a CSU nagyon régóta szövetségese Merkel pártjának, a CDU-nak a német törvényhozásban. Seehofer és Merkel között azonban 2015 óta vita van a menekültkérdés kezelésében. A volt bajor miniszterelnök Seehofer ugyanis sokkal keményebb intézkedéseket várna el a központi kormánytól.

A mostani vita is egy ilyen kérdés miatt mérgesedett el:

Seehofer szerint meg kellene tagadni a belépést a német határon a menedékkérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, elkezdték menedékjogi eljárásukat, vagy korábban már visszautasították a menedékkérelmüket Németországban.

Angela Merkel pedig az egész kérdést teljesen másképp közelíti meg, ő azt mondja, hogy egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett EU-s szintű szabályozást kellene kidolgozni. Ahhoz viszont, hogy ezt el tudják érni, a német kormány nem hozhat meg olyan intézkedéseket, amelyek ezt később ellehetetlenítik.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/AFP

A vita csütörtök reggel annyira elmérgesedett, hogy megszakították a Bundestag ülését, és a pártszövetség közös frakciójának tagjai külön-külön kezdtek tanácskozni. Horst Seehofer a CSU-s képviselők megbeszélésén jelezte, hogy szükség esetén, megállapodás híján készen áll a terveit miniszteri utasítás formájában, a kancellár támogatása nélkül átültetni a gyakorlatba, ha megkapja ehhez pártja elnökségének támogatását a testület hétfői ülésén. A bajor tartományi párt Bundestag-képviselőinek tanácskozásán vendégként részt vett Markus Söder bajor miniszterelnök is.

A DPA német hírügynökség jelentése szerint Merkel kompromisszumot ajánlott a bajor politikusoknak, azt javasolta, hogy kössenek bilaterális egyezményeket azokkal az országokkal, amelyeknek a legnagyobb problémát jelenti a menekültek beáramlása, így például Olaszországgal és Görögországgal. Söder ezt csütörtök reggel visszautasította, mondván, hogy most gyorsan kell cselekedniük, és inkább példát kell mutatniuk, mintsem hogy egy páneurópai megoldásra várjanak, amely ki tudja mikor lesz nyélbe ütve.

“A saját népünkre kell figyelemmel lennünk, és nem mindig egész Európára” - mondta Söder. (MTI, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.