Kikerülhet az ír alkotmányból, hogy a nőnek a konyhában a helye

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az abortusztilalom eltörlése után rohamtempóban folytatódhat Írország archaikus alkotmányának megújítása. Októberben újabb népszavazást tarthatnak, amelyen egyrészt törölhetik az alkotmányból az istenkáromlást tiltó cikkelyt. De egy másik cikkelyt is eltörölhetnek.

Ez szintén a régi idők maradéka, arról szól, hogy a nő helye a konyhában van. "Az Állam elismeri, hogy a családi otthonban betöltött szerepével a nő olyan támogatást nyújt az Államnak, amely nélkül a közjót nem lehet elérni. Az Állam ezért törekszik annak biztosítására, hogy a nőnek ne kelljen gazdasági okból munkát vállalnia és elhanyagolnia családi kötelességeit" - áll a cikkelyben.

Az egy dolog, hogy ez mennyire ósdi és patriarchális felfogást tükröz. A cikkely eltörléséért kampányoló feministák szerint ennél is nagyobb probléma, hogy a leírt szöveg csupán szöveg volt. "Egyetlen kormány sem garantálta ez alapján, hogy az otthonmaradó nők bármilyen plusz támogatást vagy elismerést kapjanak. Idejét múlt, így ennek is a többi relikvia mellé kell kerülnie, melyektől most megszabadulunk" - mondta Ailbhe Smyth a New Xork Timesnak.

Írországban az elmúlt években valóban rohamtempóban kezdték irtani az alkotmányból a 19. századi társadalmi normákat rögzítő kitételeket. Az elmúlt években törölték a válás alkotmányos tilalmát, engedélyezték a melegházasságot és a májusi népszavazás után most az abortuszt is engedélyezni fogják. (Via The New York Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.