Oroszország: már az is komoly eredménynek számítana, ha továbbvergődnének valahogy minden idők leggyengébb csoportjából

futball
2018 június 14., 11:49

Ilyen nyitómeccs sem volt még: a nagyon gyenge házigazda egy nála is gyengébb csapattal kezd. Ezt érdemes tudni előzetesen az orosz válogatottról.

  • becenév: Szbornaja
  • vb-szereplés: 11 (ebből 7-szer Szovjetunió néven)
  • legjobb vb-eredmény: 4. hely (1966)
  • szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
  • világranglista-helyezés: 70.

3 dolog, amit érdemes megfigyelni:

  • középhátvédek száma: Csercseszov alapvetően a három középhátvéddel operáló formációk híve, így a válogatottnál is ezt alkalmazta, annak ellenére, hogy a keretnek nem feltétlenül az ilyesmi áll a legjobban. A Berezuckij-testvérek visszavonultak a nemzeti csapattól, Ignasevics öreg, mint az országút, a két legjobb szóba jöhető alternatíva (a szpartakos Gyikija és a CSZKA-ban játszó Vasin) pedig megsérült, és ki kell hagyja a tornát. Az oroszoknak egyszerűen nem maradt elég minőségi hátvédje, ráadásul eközben hiába vannak tele viszonylag jó játékosokkal a középpálya közepén (Zobnyin, Golovin, Kuzajev, Dzagojev, Glusakov, vagy a Mirancsuk-tesók), Csercseszov sokáig egyik védőjét sem volt hajlandó beáldozni egy plusz középpályásért cserébe. Aztán eljött az osztrákok elleni barátságos meccs, és a kapitány váltott: Granat mellé a vén Ignasevics került középre, Kudrjasovból balbekk lett, a középpálya közepént pedig elfoglalta a Zobnyin-Kuzjajev-Golovin hármas. Kapura ugyan nem sikerült lőniük, de az orosz sajtó ezt a formációt és személyi összetételt várja a mai meccsre is.
  • szárnyvédők: Ha mégis maradna a háromvédős rendszernél a kapitány, akkor viszont ki kell ötölnie, mihez kezd a szárnyvédők problémájával. A jobboldalon a brazilból orosszá lett (és ilyen minőségében a keret egyetlen honosított játékosának számító) Mário Fernandes kiszoríthatatlan - ráadásul tud négyvédős rendszerben is játszani -, ám a másik oldalon rengeteg kérdés akad. Főleg, hogy Csercseszov olyan opciókat hagyott ki a végső keretből, mint a pályafutása talán legjobb szezonját futó CSZKA-s Georgij Sennyikov, vagy a sokáig tuti befutónak tűnő dinamós, Konstantin Rausch. Ott van viszont a veterán Jurij Zsirkov, aki balszélsőként és szárnyvédőként is bevethető a baloldali bekk szerepköre mellett, illetve Fjodor Kudrjasov, akit középről lehet kitolni a vonal mellé, elsősorban biztonsági szempontokat szem előtt tartva.
  • a középpálya összetétele: Gyenyiszov és Glusakov kihagyása miatt az oroszok lényegében igazi labdaszerző középpályás nélkül készülnek a hazai világbajnokságra. A középpályán rendelkezésre álló opciók ezzel együtt nem rosszak: Zobnyin és Golovin dinamikus, robbanékony, tehetséges fiatal játékosok, akik mellé viszont nagyon fontos, hogy egy őket tökéletesen kiegészítő társat válasszon a kapitány harmadiknak. Adná magát az örök tehetség Alan Dzagojev, de ő egyrészt sérülések szempontjából hatalmas kockázat, másrészt az utóbbi időben a formája is igencsak hullámzó tendenciát mutatott. A zenites Erokin-Kuzajev páros tagjai sokoldalúságuk miatt kerültek a keretbe, a Krasznodarból behívott Gazinszkij a megbízhatósága bő keretbe való beféréshez elég volt, de többre nem, szóba jöhet ellenben az az Anton Mirancsuk, akinek ikerpárja, Alekszej szintén a keretben van, mint támadó középpályás/árnyékék.

Várható kezdőcsapat:

Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva) - Mario Fernandes (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Granat (Rubin Kazany), Ilja Kutyepov (Szpartak Moszkva), Fjodor Kudrjasov (Rubin Kazany) - Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), Konsztantin Rausch (Dinamo Moszkva) - Alekszej Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Fjodor Smolov (FK Krasznodar)

Legnagyobb hiányzó:

photo_camera Csercseszov és azok a játékosok, akikkel nem veszett össze Fotó: Anton Denisov/Sputnik

Csercseszov nagyjából mindenkivel összebalhézott a keretből, akivel lehetett/érdemes volt (a Berezuckij-tesók miatta is vonultak vissza a válogatottól, és a csatár Artyom Dzjubával is volt vitája), de a legnagyobb vihart kétségkívül Igor Gyenyiszov ügye kavarta a csapat körül. Csercseszov és a középpályás a Dinamónál korábban már dolgoztak együtt – ekkor játszott a klubban Dzsudzsák Balázs is -, de annak sem lett szép vége, így amikor a szövetségi kapitányt kinevezték, azonnal jelezte: nem szeretné mérgezni az öltözői légkört, így Gyenyiszov behívásától a jövőben eltekintene. A szurkolók a játékos mellé álltak, de hiába, a veterán labdaszerző nem lesz ott a hazai rendezésű tornán.

Legfrissebb eredmények

  • vs. Törökország (otthon) 1-1
  • vs. Ausztria (idegenben) 0-1 vs.
  • vs. Franciaország (otthon) 1-3
  • vs. Brazilia (otthon) 0-3
  • vs. Spanyolország (otthon) 3-3
  • vs. Argentína (otthon 0-1
  • vs. Irán (otthon) 1-1
  • vs. Dél-Korea (otthon) 4-2

Jóslat
Csercseszov taktikailag nem a legkifinomultabb edző, így az oroszok sikere nagyrészt azon áll vagy bukik, hogy mennyire tudja összerántani az öltözőt, és sikerül-e fanatizálnia a bandát. Az előjelek nem a legjobbak – a csapat 18 meccsből mindössze ötöt nyert meg vele és tavaly október óta nyeretlen -, így már az is komoly eredménynek számítana, ha a hazaiak továbbvergődnének valahogy a csoportjukból. Szalah sérülése ebben például segíthet nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.