Négy év után újra leégett a glasgow-i művészeti egyetem

Több 444 videó?
Szeretném

Teljesen kiégett szombatra a Glasgow School of Art (GSA), Skócia világhírű, egyetemi szintű képzést nyújtó művészeti iskolája, amelyben négy évvel ezelőtt is tűzvész pusztított.

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A hajnalban kitört újabb tűzvész eloltásán még szombaton is 120 tűzoltó dolgozott, de a glasgow-i tűzoltóparancsnokság szerint a központi épületben még mindig voltak elszigetelt tűzfészkek. A rendőrség 27 embert költöztetett ki a környékről. 

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Az 1845-ben alapított intézmény 1909-ben elkészült jelenlegi főépülete - amelyet Charles Rennie Mackintosh, a skóciai építőművészet kiemelkedő mérnökegyénisége tervezett - teljes terjedelmében, minden emeletén égett.

A tűz olyan intenzív volt, hogy a kivonult tűzoltóautók fecskendői teljesen hatástalanok voltak, ezért a tűzoltóság a Clyde folyó partjára telepített egy nagy teljesítményű szivattyút. A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, köztük az O2 ABC koncertcsarnokra is, aminek tetőszerkezete beomlott.

A Glasgow School of Art épületegyüttesében 2014 májusában is tűzvész pusztított, akkor teljesen megsemmisült az intézmény világhírű könyvtára. Utána, 2016-ban 35 millió fontos (csaknem 13 milliárd forintos) költségvetéssel újjáépítési munkálatok kezdődtek, és a helyrehozott épületet jövőre akarták felavatni. 

A tűzoltók szerint a szombati tűzvész az újjáépített épületrészeket is elpusztította. (Guardian/MTI)