Négy év után újra leégett a glasgow-i művészeti egyetem

Teljesen kiégett szombatra a Glasgow School of Art (GSA), Skócia világhírű, egyetemi szintű képzést nyújtó művészeti iskolája, amelyben négy évvel ezelőtt is tűzvész pusztított.

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A hajnalban kitört újabb tűzvész eloltásán még szombaton is 120 tűzoltó dolgozott, de a glasgow-i tűzoltóparancsnokság szerint a központi épületben még mindig voltak elszigetelt tűzfészkek. A rendőrség 27 embert költöztetett ki a környékről. 

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Az 1845-ben alapított intézmény 1909-ben elkészült jelenlegi főépülete - amelyet Charles Rennie Mackintosh, a skóciai építőművészet kiemelkedő mérnökegyénisége tervezett - teljes terjedelmében, minden emeletén égett.

A tűz olyan intenzív volt, hogy a kivonult tűzoltóautók fecskendői teljesen hatástalanok voltak, ezért a tűzoltóság a Clyde folyó partjára telepített egy nagy teljesítményű szivattyút. A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, köztük az O2 ABC koncertcsarnokra is, aminek tetőszerkezete beomlott.

A Glasgow School of Art épületegyüttesében 2014 májusában is tűzvész pusztított, akkor teljesen megsemmisült az intézmény világhírű könyvtára. Utána, 2016-ban 35 millió fontos (csaknem 13 milliárd forintos) költségvetéssel újjáépítési munkálatok kezdődtek, és a helyrehozott épületet jövőre akarták felavatni. 

A tűzoltók szerint a szombati tűzvész az újjáépített épületrészeket is elpusztította. (Guardian/MTI)

Ahogy a napokban mindenki láthatta, Magyarországnak csak akkor van jövője, ha lesz független sajtója. Ezt olvasóink is így gondolhatják, hiszen

ALIG EGY HÉT ALATT REKORDÖSSZEGGEL, 5 MILLIÓ FORINTTAL SEGÍTETTÉK A 444 MŰKÖDÉSÉT.

Ahhoz, hogy a 2019-ben is megőrizhessük függetlenségünket, a Te támogatásodra is szükségünk van. A célunk 2018 végéig 50 millió forintot összegyűjteni az olvasóinktól, akik ebből 41 milliót már össze is dobtak. Nagyon köszönjük!

DE HOGY TÉNYLEG ELÉRHESSÜK A KITŰZÖTT CÉLT, KÉRJÜK TÁMOGASD MÉG IDÉN A 444-ET!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.