A holland gyerekek a legelégedettebbek a világon

2018 június 17., vasárnap 7:43
147

Egy OECD országokban végzett részletes felmérés szerint a holland iskolások érzik a legjobban magukat a fejlett világ országainak gyerekei közül. 

A 48 országban elkészített felmérés alapján a mostani holland gyerekek még annál is jobb kedvűek, mint a 2013-as felmérés idején válaszoló társaik voltak, pedig már ők is a világ legelégedettebb gyerekei közé tartoztak.

Összesen hétezer, 11, 13 és 15 éves holland gyerek töltötte ki a kérdőívet, és többek között meg kellett adniuk, hogy szerintük milyen élet vár rá rájuk, ha 0 pont egy nyomorúságos életet, a 10 pedig a legboldogabbat jelenti. A fiúk 94 százaléka adott 6 vagy annál több pontot magának, a lányoknak pedig 84 százaléka, vagyis elsöprő többségük boldog életre számít. Ezek kiemelkedő értékek az OECD országok gyerekei között.

A holland gyerekek kiemelkedtek abban is, hogy nagyon sokan esznek reggelit minden hátköznap, és nagyon sokat (több mint két órát naponta) néznek tévét. Nagyon sokan mondták azt közülük, hogy az osztálytársaik általában kedvesek és segítőkészek: a 13 és 15 évesek 86 százaléka érzi így, ami a legmagasabb érték mindkét korosztályban az összes ország közül.

Viszont sokkal kevésebb köztük a túlsúlyos, kevesebben vesztik el a szüzességüket 15 éves koruk előtt, kevesebben éltek át zaklatást a társaiktól, kevésbé stresszelnek az iskolában, kevesebbet isznak és dohányoznak, mint hasonló korú társaik a fejlett világ többi országában. 

A holland királyi család, három hercegkisasszonnyal. Fotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance/AFP

Az összesen 90 kérdésből álló kérdőív összesített nemzetközi eredményeit még nem publikálták, egyelőre csak annyit közöltek, hogy a hollandok vannak a legjobban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt