A holland gyerekek a legelégedettebbek a világon

Egy OECD országokban végzett részletes felmérés szerint a holland iskolások érzik a legjobban magukat a fejlett világ országainak gyerekei közül. 

A 48 országban elkészített felmérés alapján a mostani holland gyerekek még annál is jobb kedvűek, mint a 2013-as felmérés idején válaszoló társaik voltak, pedig már ők is a világ legelégedettebb gyerekei közé tartoztak.

Összesen hétezer, 11, 13 és 15 éves holland gyerek töltötte ki a kérdőívet, és többek között meg kellett adniuk, hogy szerintük milyen élet vár rá rájuk, ha 0 pont egy nyomorúságos életet, a 10 pedig a legboldogabbat jelenti. A fiúk 94 százaléka adott 6 vagy annál több pontot magának, a lányoknak pedig 84 százaléka, vagyis elsöprő többségük boldog életre számít. Ezek kiemelkedő értékek az OECD országok gyerekei között.

A holland gyerekek kiemelkedtek abban is, hogy nagyon sokan esznek reggelit minden hátköznap, és nagyon sokat (több mint két órát naponta) néznek tévét. Nagyon sokan mondták azt közülük, hogy az osztálytársaik általában kedvesek és segítőkészek: a 13 és 15 évesek 86 százaléka érzi így, ami a legmagasabb érték mindkét korosztályban az összes ország közül.

Viszont sokkal kevésebb köztük a túlsúlyos, kevesebben vesztik el a szüzességüket 15 éves koruk előtt, kevesebben éltek át zaklatást a társaiktól, kevésbé stresszelnek az iskolában, kevesebbet isznak és dohányoznak, mint hasonló korú társaik a fejlett világ többi országában. 

A holland királyi család, három hercegkisasszonnyal.Fotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance/AFP

Az összesen 90 kérdésből álló kérdőív összesített nemzetközi eredményeit még nem publikálták, egyelőre csak annyit közöltek, hogy a hollandok vannak a legjobban. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.