A rómaiak attól szenvedtek, hogy a napóra diktálja az életük ritmusát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

És ez most nem arról jutott eszembe, hogy letelt a munkaidőm, mert letelt, hanem mert remek kérdésbe futottam bele egyik kedvenc szubomban, az r/askhistorianson. "Honnan tudták az emberek az órák előtt, hogy mennyi az idő? Az ókori görögök tán azt mondták, holnap délben megöljük a királyt, aztán több órás eltéréssel bukkantak fel? Őszintén, évek óta agyalok ezen!" - hangzott KellyKat64 kérdése, amire Vaevix bevezeti a napórák történelmébe.

"Ha tehát én gazdag görög összeesküvő volnék, vagy akár ha csak egy üzlettársammal akarnék találkozni, megnézném a magánnapórámat a kertemben, majd útközben a köznapórán is" - írta.

De nem is ez az érdekes, hanem hogy szerinte "fennmaradtak római írások is, amiben a modern, elfoglalt világ szimbólumaként panaszkodnak arra, hogy a napóra diktálja a mindennapok tempóját". Dhmontgomery felhasználó már fel is tette az adekvát kérdést, hogy hol találhatnánk ilyen idézeteket, kezemet dörzsölve várom a választ! Megyek is f5-öt nyomogatni, viszlát! (Borítókép: Paul Jansen / Flickr CC BY NC-ND 2.0)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.