Szigorított a lakáshitelek feltételein a jegybank

Idén októbertől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást. 

  • Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvételénél az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem (havi 400 ezer forint feletti nettó) esetén 30 százalékát. 
  • Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve a magasabb jövedelmnél 40 százaléka lehet. 
  • A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve magasabb jövedelemnél 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM). 

A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

Az MNB a jelenlegi 400 ezer forintról 500 ezerre emelte magasabb arányú törlesztőrészlet vállalását lehetővé tevő jövedelemlimitet. A változás jövőre július 1-jétől lép életbe. A közlemény szerint az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedés miatt emelték meg a limitet.  

Az MNB közölte, hogy  az előírások módosításával biztosítani kívánják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen megváltozására.

 Az adósságfék szabályok megváltoztatásának a célja a jegybank szerint a lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonságának növelése mellett a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerését elősegíteni. Az MNB úgy fogalmazott, hogy a lakossági hitelezés a jövőben még jobb minőségben, azaz egészségesebb szerkezetben, fenntartható módon valósulhat meg. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.