Tavaly közel felével csökkent a menedékkérők száma az unióban

migráció
2018 június 18., 11:32
comments 52

Egyiptomon keresztül érkező afrikai menedékkérők a Holot menekülttábor kerítésénél.
photo_camera Egyiptomon keresztül érkező afrikai menedékkérők a Holot menekülttábor kerítésénél. Fotó: Jack Guez / AFP

Közel felével csökkent a menedékkérők száma tavaly az Európai Unióban a megelőző évhez képest - írja az MTI az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO)  hétfőn közzétett éves jelentése alapján.  

Az összesítés szerint a benyújtott kérelmek közel fele pozitív elbírálásban részesült. A máltai székhelyű EASO szerint

tavaly 728 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU huszonnyolc tagállamában, plusz Izlandon, Norvégiában és Svájcban. Ez mindent összevetve 44 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, viszont még mindig több, mint a 2015-ös menekültáradat kezdete előtt.

A nemi arányok nem változtak: a menedékkérők kétharmada tavaly is férfi volt. Egyharmaduk 18 éven alul, és 4 százalékuk pedig kísérő nélküli kiskorú. A kérelmet benyújtók 15 százaléka volt szíriai, a második legnépesebb csoport az irakiaké és az afgánoké, őket a nigériaiak, a pakisztániak, az eritreaiak és az albánok követik. 

A tavaly megvizsgált 997 ezer elsőfokú beadvány nagyjából 46 százalékát bírálták el pozitívan, ami 14 százalékpontos visszaesést jelent. Az összes határozat 53 százalékát Németországban hozták, de a legnagyobb csökkenést is itt regisztrálták.

Másod- vagy magasabb fokon 274 ezer határozatot hoztak a hatóságok, itt 35 százalék volt az átlagos elismerési arány. A legmagasabb elismerési arányt Svájc produkálta 90 százalékkal, a legalacsonyabbat Csehország (12 százalék). Magyarország is az alacsonyabb, átlag alatti rátát produkáló országok közé tartozik 31 százalékkal.

Csökkent a függőben lévő ügyek száma is. 2017 végén ez a szám 954 ezernél jár, ami úgy 16 százalékkal kevesebb, mint 2016 végén. A függőben lévő ügyek döntő többsége - 444 ezer kérelem - Németországban vár megoldásra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.