Oroszország negyedóra alatt lerendezte Egyiptomot és gyakorlatilag továbbjutott

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
június 19., 20:00
RUS
3
1
EGY
Gól:
Fathi (öngól) (47') Cserisev (59') Dzjuba (62') Szalah (73', 11-esből)
Sárga lap:
Piros lap:

Mindkét csapatnál a csatárposzton történt változás az első meccshez képest: az oroszoknál Szmolov helyett Dzjuba, az első meccsen megsérült Dzagojev helyett Cserisev kezdett, Egyiptomba pedig visszatért a BL-döntőn megsérült, és az Uruguay ellen még pihentetett Mohammed Szalah. 

A házigazda kezdte vehemensebben a meccset: a két szélről Samedov, Zsirkov és Fernandes kereste középen Dzjubát, az 1,95-ös óriást. Nyomasztó volt a fölény, de nagy helyzete nem akadt az oroszoknak. A 20. percben az első nagyobb lehetőség is átlövés után következett: Cserisev 22 méterről lőtt fölé. El-Senavi, az egyiptomi kapus, aki az uruk ellen is megbízhatóan védett, uralta a kapu előterét. 

Aztán ahogy teltek a percek, úgy támadt fel Egyiptom: a 33. percben Szaid, Abdel-Safi kombináció után Szalah került helyzetbe a kapu előtt, a 39. percben pedig Elneny kereste Mohsent, de nem tudta pontosan lefejelni Szalahnak a labdát. Sokáig túl mélyen játszott Egyiptom de a félidő végére egyre bátrabbak lettek és sokkal kiegyenlítettebb lett a meccs: a 42. percben Mohsen lépett át ügyesen egy labdát a 16-os előtt, Szalah Zsirkovval szemben ballal mellé csavart. 

Úgy tűnt, hogy az óvatosan felfejlődő egyiptomiaknak lehet keresnivalójuk a második félidőben, de nagyon szerencsétlenül alakult számukra a folytatás. A 47. percben Golovin adott be jobbról, El-Senavi kibokszolta a labdát, de Zjobnin elé, ő lőtt, de csúnyán eltörte a labdát, viszont az a kapu előtt Fathi lábán gellert kapva bevánszorgott a bal sarokba. Dzjuba taszított egyet a védőn, de a játékvezető gólt ítélt: 

A peches találat megszédítette Egyiptomot. Alig pár perccel később, az 58. percben Fernandes tört be a 16-osra a jobb oldalon és gurított vissza az alapvonalról a kapu elé, ahol Cserisev teljesen üresen a kapu bal alsó sarkába belsőzött:

Egyik sokk jött a másik után. Két perccel később Dzjuba, az óriás vett le talppal egy labdát a 16-oson belül és nagyon szép mozdulattal, jobbal a bal alsó sarokba csavart:

A 15 perces rövidzárlat mindent eldöntött. Egyiptom becsülettel ment előre, de nem volt innen visszaút. A 74. percben aztán tizenegyeshez jutott Egyiptom. A videóbírót is be kellett vetni, mert nem volt egyértelmű, hogy a Szalah-t a 16-oson belül, vagy azon kívül húzták vissza. A sértett Szalah állt a labda mögé és magabiztosan a kapu közepébe lőtt - ezzel ő lett Egyiptom történetének harmadik világbajnoki gólszerzője. 28 év után lőtt Egyiptom ismét gólt világbajnokságon, ez utoljára 1990-ben Olaszországban sikerült:

A hátralévő percekben Egyiptom próbálkozott, de nagyobb helyzetig sem jutottak már. Győzelmével Oroszország gyakorlatilag bebiztosította továbbjutását, de matematikailag ez csak akkor lesz biztos, ha szerdán Szaúd-Arábia nem tudja legyőzni Uruguayt (amire igen jelentős az esély). Ugyanezen múlik, hogy Egyiptomnak marad-e még esélye arra, hogy szerencsés esetben továbbvergődjön a csoportból. 

Peches két meccsen van túl Egyiptom: az első meccsen Szalah-t nélkülözniük kellett, és az utolsó percben kaptak ki, az oroszok ellen pedig szintén egy kacska góllal kerültek hátrányba - de persze lehet az is, hogy Hector Cúper defenzív felfogása sült el rosszult. 

Az oroszok viszont eddig nagyon pofás tornát futnak, két meccs nyolc gól még akkor is szép teljesítmény, ha elég könnyű csoportba sorsolták őket. Szerdán Uruguay - Szaúd Arábia meccset rendeznek, az utolsó körben orosz-uruguayi és Egyiptom-Szaúd Arábia mérkőzés következik. 

A csoport M Gy D V G+ G- GK P
1. Uruguay 3 3 0 0 5 0 5 9
2. Oroszország 3 2 0 1 8 4 4 6
3. Szaúd-Arábia 3 1 0 2 2 7 -5 3
4. Egyiptom 3 0 0 3 2 6 -4 0
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.