A szenátus is megszavazta, Kanadában legalizálták a marihuánát

külföld
2018 június 20., 04:37
comments 44
Április 20-án, a szmókervilágnapon egy fiatalember gigantikus jointtal ünnepelt a kanadai parlament épülete előtt.
photo_camera Április 20-án, a szmókervilágnapon egy fiatalember gigantikus jointtal ünnepelt a kanadai parlament épülete előtt. Fotó: LARS HAGBERG/AFP

52:29 arányban megszavazta a kanadai szenátus a marihuána legalizációját. A döntés ellen csak az ellenzéki konzervatívok egy része, illetve valamiért az őslakos csoportok tiltakoztak csak - illetve egy-két fanatikus marihuánarajongó, akik szerint a kormány nem tudhatja jobban náluk, hogy hogyan kéne füvet árulni.

A szenátusi szavazással Kanada lett az első a G7 országok, vagyis a világ legnagyobb gazdaságai közül, ahol általánosan legalizálták a marihuánát.

A kormány tervei szerint a jövőben a 18 éven felüli kanadaiak szabadon tarthatnak legfeljebb 30 gram növényi származékot, termelhetnek otthon háztartásonként négy tő kendert, illetve vásárolhatnak drogot akár online a regisztrált kereskedőktől.

A törvény alapján továbbra is tilos lesz nem regisztrált kereskedőktől vásárolni, illetve 18 éven aluliaknak kábítószert értékesíteni. E tekintetben a törvény kifejezetten szigorú, a fiatalkorúaknak kábítószert értékesítőket akár 14 év börtönre is ítélhetik.

A szabályozás szerint a kanadai tagállamok saját hatáskörükben 19 évre emelhetik a fogyasztás legális korhatárát.

A korhatár kérdésében volt némi vita, mert a kormány saját tanácsadó testülete amúgy 25 éves korhatárt javasolt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.