A szenátus is megszavazta, Kanadában legalizálták a marihuánát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Április 20-án, a szmókervilágnapon egy fiatalember gigantikus jointtal ünnepelt a kanadai parlament épülete előtt.Fotó: LARS HAGBERG/AFP

52:29 arányban megszavazta a kanadai szenátus a marihuána legalizációját. A döntés ellen csak az ellenzéki konzervatívok egy része, illetve valamiért az őslakos csoportok tiltakoztak csak - illetve egy-két fanatikus marihuánarajongó, akik szerint a kormány nem tudhatja jobban náluk, hogy hogyan kéne füvet árulni.

A szenátusi szavazással Kanada lett az első a G7 országok, vagyis a világ legnagyobb gazdaságai közül, ahol általánosan legalizálták a marihuánát.

A kormány tervei szerint a jövőben a 18 éven felüli kanadaiak szabadon tarthatnak legfeljebb 30 gram növényi származékot, termelhetnek otthon háztartásonként négy tő kendert, illetve vásárolhatnak drogot akár online a regisztrált kereskedőktől.

A törvény alapján továbbra is tilos lesz nem regisztrált kereskedőktől vásárolni, illetve 18 éven aluliaknak kábítószert értékesíteni. E tekintetben a törvény kifejezetten szigorú, a fiatalkorúaknak kábítószert értékesítőket akár 14 év börtönre is ítélhetik.

A szabályozás szerint a kanadai tagállamok saját hatáskörükben 19 évre emelhetik a fogyasztás legális korhatárát.

A korhatár kérdésében volt némi vita, mert a kormány saját tanácsadó testülete amúgy 25 éves korhatárt javasolt. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.