Helyreigazítás: mégsem záporzik drágakő Hawaii-n

külföld
2018 június 20., 05:07
comments 58

A közösségi médiában pörgő képek a Hawaii-n záporzó drágakövekről sajnos kamuk. "Határozottan nem olyanok, mint amiket a lávában látunk" - mondta a Hawaii Egyetem geológusa, Cheryl Gansecki azokról a felvételekről, melyek alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a Kilauea vulkán kitörésének következtében dárgakövek potyognak az égből Hawaii-n.

link Forrás

Mint minden hazugságnak, ennek is van némi valóságalapja. A Kilauea lávája valóban gazdag olivinben. Ez egy rendkívül nagy gyakoriságú ásvány, aminek a drágakőváltozata a peridot viszont már meglepően ritka. Az ásvány a lávában, a hő és a nyomás hatására kristályosodik peridottá.

Gansecki szerint a Kilauea lávájában valóban előfordul peridot, de azt a lávából kell kibányászni, és amikor előkerül, egyáltalán nem úgy néz ki, mint az arizonai meteorológus, Erin Jordan által közölt képeken látható csinos, csillogó zöld kövek. Hanem jellegtelen, szürke kavicsnak, ami csak tisztítás és vágás után lesz szép, csillogó, zöld drágakő.

Cansecki szerint az olivin ugyan rendkívül gyakori ásvány Hawaii-n, de nagyon ritkán lesz belőle peridot. A Hawaii-n jellemző ásvány "túl kicsi és töredezett". (Via The Honolulu Star Advertiser)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.