Helyreigazítás: mégsem záporzik drágakő Hawaii-n

2018 június 20., szerda 3:07

A közösségi médiában pörgő képek a Hawaii-n záporzó drágakövekről sajnos kamuk. "Határozottan nem olyanok, mint amiket a lávában látunk" - mondta a Hawaii Egyetem geológusa, Cheryl Gansecki azokról a felvételekről, melyek alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a Kilauea vulkán kitörésének következtében dárgakövek potyognak az égből Hawaii-n.

Mint minden hazugságnak, ennek is van némi valóságalapja. A Kilauea lávája valóban gazdag olivinben. Ez egy rendkívül nagy gyakoriságú ásvány, aminek a drágakőváltozata a peridot viszont már meglepően ritka. Az ásvány a lávában, a hő és a nyomás hatására kristályosodik peridottá.

Gansecki szerint a Kilauea lávájában valóban előfordul peridot, de azt a lávából kell kibányászni, és amikor előkerül, egyáltalán nem úgy néz ki, mint az arizonai meteorológus, Erin Jordan által közölt képeken látható csinos, csillogó zöld kövek. Hanem jellegtelen, szürke kavicsnak, ami csak tisztítás és vágás után lesz szép, csillogó, zöld drágakő.

Cansecki szerint az olivin ugyan rendkívül gyakori ásvány Hawaii-n, de nagyon ritkán lesz belőle peridot. A Hawaii-n jellemző ásvány "túl kicsi és töredezett". (Via The Honolulu Star Advertiser)