Drágakövek potyognak az égből Hawaii-n

külföld
2018 június 14., 07:35
comments 101

Bő egy hónapja köpi a lávát a hawaii Kilauea vulkán, de a pusztítás után most ennek nem várt szerencsés következményeivel is szembesülhettek a helyiek. A Forbes beszámolója szerint az elmúlt napokban apró, zöld drágakövek záporoznak az égből.

link Forrás

Az olivin kristályok dárgakőváltozata a peridot, ezek közül a peridotmacskaszem és a csillagperidot igazi ritkaságnak számít.

Az olivin maga amúgy gyakori a hawaii vulkánok lávájában, ez magyarázhatja, hogy most miért záporozik az égből is drágakő. A kitörő vulkán által megolvasztott lávából ugyanis kikristályosodhat az olivin, hogy aztán drágakőként huljon alá.

link Forrás

Maga az olivin amúgy kifejezetten gyakori ásvány, egyes becslések szerint a földköppeny 50 százaléka ebből vagy variációiból állhat. Ez az az ásvány, amely miatt Hawaii-n több zöld homokú strand is van. Az viszont felettébb szokatlan, hogy az égből drágakő formában záporozzon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.