Többé nem készülhetnek hangfelvételek a kormányüléseken elhangzottakról

politika
2018 június 20., 10:27
comments 89

Az Index vette észre, hogy a 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatba elrejtették, hogy változik a kormány üléseinek dokumentálása, többé nem rögzíthetők hangfelvételen a kabinet üléseit. A kormány üléseinek rögzítéséről a 2010 évi XLIII. törvény rendelkezik, ennek a 17. §-a rendelkezik arról, hogy az ülésekről hangfelvétel készül, de Semjén Zsolt kedd este beterjesztett törvényjavaslatának 41 §-a szerint ez a rendelkezés hatályát veszítené.

A negyedik Orbán-kormány a Sándor-palotában tartott kinevezési ünnepségen 2018. május 18-án.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kormányülésekről így is készülne összefoglaló, ezek nyilvánosságra hozatalát eddig is a kormányfő belátására bízták, de innentől az üléseken elhangzottak szó szerint már nem lesznek megismerhetők. A lap emlékeztet, hogy eddig is ez volt a gyakorlat, hiszen egy 2010-es kormányrendelet szerint hangfelvétel csak a kormányülések végén, összefoglaló készítésének céljából készülhetett, előtte felvételt csak a miniszterelnök engedélyével készíthettek.

A rendelet miatt Jóri András akkori adatvédelmi biztos 2011-ben az Alkotmánybírósághoz fordult, de mivel az AB-re vonatkozó törvény megváltozott, már nem bírálhatták el az ombudsman indítványát. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.