37 év után először szurkolhattak együtt a nők a férfiakkal egy iráni stadionban

külföld
2018 június 21., 18:38
comments 46

A spanyolok elleni szerdai meccsen az iráni nők történelmet írtak: 37 év után először szurkoltak együtt a férfiakkal a kivetítők előtt a teheráni Azadi stadionban. 

Az iszlám köztársaságban törvény tiltja számos tevékenység esetében, hogy nők a férfiakkal egy helyen végezhessék. Ilyen a meccsnézés is, de a második világbajnoki meccsre a hatóságok felmentést adtak alóla. (Sokan reménykedtek, hogy már az első meccsre születik majd ilyen mentesség, de ez végül nem történt meg.)

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Az este nem ment teljesen simán, a rendőrség ugyanis állítólag nem akarta beengedni a nőket, és végül a belügyminiszternek kellett jóváhagynia a dolgot, ugyanakkor a helyszínről érkező fotók alapján a meccs vetítése már ünnepi hangulatban telt. 

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A mérkőzés után a spanyolok csapatkapitánya, Sergio Ramos Twitteren köszöntötte az iráni nőket. Látványos volt viszont, hogy az iráni labdarúgók, vélhetően a következményektől is tartva, jóval visszafogottabban kommentálták a történéseket. 

link Forrás

A helyszínen, Oroszországban drukkoló irániak egy 'Engedjék be az iráni nőket a stadionokba' molinót is kifeszítettek a Marokkó elleni nyitómeccsen. És bár a FIFA szabályai tiltják a politikai üzeneteket, ebben az esetben sikerült elfogadtatniuk a szervezettel, hogy itt egy társadalmi ügyről van szó, nem pedig politikai felhangokról. 

photo_camera Fotó: Themba Hadebe/AP

Igaz, csak az első meccsen: a második meccs előtt az iráni nők nagyobb társadalmi szerepvállalásáért küzdő szervezet egyik tagját két órán át tartották vissza az orosz hatóságok, csak azért, mert ismét ki akarta függeszteni a feliratot. Hiába mutatta meg az engedélyét is, végül elkobozták tőle a molinót. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.